Beňová píše Merkelovej: Chcem, aby sa v rámci summitu G7 zasadila za riešenie sociálnych práv žien v EÚ

merkelbenova
Angela Merkel, Monika Flašíková Beňová. PHOTO: redakcia/Flickr/European Parliament 2015

Jednou z tém plánovaného 41 summitu krajín G7, ktorý sa má uskutočniť začiatkom júna tohto roka v nemeckom Schloss Elmau majú byť aj práva žien a možnosti ich ďalšieho rozvoja. G7, ako združenie ekonomicky najvyspelejších ekonomík sveta, patrí medzi najvplyvnejšie zoskupenia z pohľadu nastavenia trendov a vývoja globálneho hospodárstva. Podpora témy rodovej rovnosti je v tejto súvislosti veľmi potešujúca, pretože je dlhodobo považovaná za jeden z dôležitých aspektov udržateľného, inkluzívneho rastu.

Poslankyňa Európskeho parlamentu Monika Flašíková Beňová sa v tejto súvislosti listom obrátila na nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú, ktorá by mala predsedať plánovanému júnovému summitu G7. „Dovolila som si ju osloviť ako ženu, navyše podľa mnohých prieskumov najvplyvnejšiu na svete, aby sa v rámci uvedeného bodu programu osobitne zasadila za účinnejšie riešenie sociálnych práv žien v rámci európskeho Spoločenstva,“ priblížila europoslankyňa. Dôvodom je podľa nej najmä fakt, že napriek mnohým iniciatívam sa v tejto oblasti či už v EÚ ako celku alebo vo väčšine jej členských štátov, nedarí dosahovať očakávaný pokrok a výsledky.

„Nerobím si žiadne zbytočné ilúzie, no budem veľmi rada ak sa tento list dostane až k nemeckej kancelárke. Považujem totiž za dôležité pokúsiť sa presadzovať tému rodovej rovnosti do pozornosti aj takýmto spôsobom,“ uviedla poslankyňa. V liste poukazuje aj na to, že osobitný záujem si zaslúži situácia žien v tzv. nových členských krajinách, vrátane Slovenska. „Dovolila som si upozorniť na množstvo prípadov slovenských žien, ktorých sociálna situácia je natoľko likvidačná, že sú nútené opúšťať svoje rodiny a odchádzať za prácou do zahraničia,“ poznamenala. Rovnako si dovolila poukázať na istú formu vykorisťovania slovenských žien v podnikoch pochádzajúcich z rozvinutejších európskych krajín, vrátane Nemecka. „Sú totiž nútené vykonávať rovnakú prácu, ako ich kolegyne z tzv. starších členských štátov, no za niekoľkonásobne nižšiu mzdu,“ uzavrela Monika Flašíková Beňová.

Viac..  Komisia podporí 170 nových projektov, mení reformný program členských štátov na konkrétne opatrenia

O red

Odporúčame pozrieť

J. Blanár: Sme pripravení na núdzovú podporu ukrajinskej energetickej siete

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár sa 21. novembra 2023 na …

Consent choices