Brusel rieši stornovanie dovoleniek, chce posilniť práva dovolenkárov

pláž
PHOTO: Ilustračné Flickr.

Cestujúci, ktorí si sami zostavia svoj zájazd kúpou cez internet, dostanú rovnakú ochranu ako tí, ktorí si dovolenku vybavia cez tradičné cestovné agentúry. Vyplýva to z predbežnej dohody medzi poslancami EP a vyjednávačmi z Rady, ktorú sa podarilo dosiahnuť.

Táto dohoda taktiež posilňuje práva cestujúcich tým, že im dovoľuje anulovať zmluvu zájazdového balíčka, ak jeho cena narastie o viac ako 8%. Ďalej môžu dostať pomoc, ak narazia na problémy alebo dostať odvoz domov, aj ak operátor ich zájazdu medzičasom zbankrotuje.

„Počas týchto dlhých a namáhavých rozhovorov, sa nám podarilo výrazne posilniť práva cestujúcich a to najmä po prvýkrát tých, ktorí robia rezervácie cez internet. Ich počet pritom neustále rastie.. Zároveň sme prihliadali aj na záujmy malých a stredne veľkých spoločností,“ povedala spravodajkyňa  Birgit Collin-Langenová (EPP; DE).

Navrhnuté opatrenia o „package holidays“ rozšíria terajšie európske pravidlá, ktoré pochádzajú ešte z roku 1990. Odvtedy boom lacných leteniek a predaja cez internet výrazne zmenil spôsob, akým si cestovatelia plánujú a kupujú dovolenky.

Táto dohoda taktiež rozširuje význam pojmu „package holidays“ tak, aby zahŕňal väčšinu typov cestovných dohôd, ktoré pozostávajú z viacerých prvkov, ako napríklad lety, ubytovanie v hoteloch a prenajímanie automobilov, s cieľom ochrany spotrebiteľa pred možnými problémami.

O red

Odporúčame pozrieť

cestovanie

Lepšie práva a lepšie informácie pre cestujúcich v EÚ

Komisia dnes prijala súbor návrhov zameraných na zlepšenie skúseností cestujúcich a cestujúcich posilnením ich práv. …

Consent choices