Čo nové vo svete? Prinášame vám prehľad uplynulého 18. týždňa 2015

zemeguľa
PHOTO: Flickr.

NEMECKO

Nemecká agentúra pre zahraničné investície GTAI informovala uplynulý týždeň o tom, že najväčšia európska ekonomika v uplynulom roku prilákala zahraničné investície v rekordnej sume 3,2 mld. EUR. Počet nových zahraničných investorov prichádzajúcich do krajiny sa zvýšil na historické maximum, a to najmä vďaka rastúcemu záujmu čínskych investorov. Agentúra uviedla, že v roku 2014 zahraniční investori začali v Nemecku realizovať 1 119 nových projektov, čo bol oproti roku 2013 rast o pätinu. „Hodnota nových projektov stúpla konkrétne o 18,5 % z úrovne 2,7 mld. EUR. Za Čínou sa v počte nových investícií umiestnili na druhom mieste USA a tretie miesto obsadilo Švajčiarsko,“ uviedol analytický tím Poštovej banky.

JAPONSKO

Medzinárodná ratingová agentúra Fitch znížila Japonsku dlhodobý emisný rating [IDR] v zahraničnej a domácej mene na stupeň A z úrovne A+. Rovnako sa zmenil aj rating dlhodobých nezabezpečených záväzkov v zahraničnej a domácej mene. Výhľad dlhodobých emisných ratingov je stabilný. Stropný rating Japonska agentúra Fitch znížila na AA z úrovne AA+ a krátkodobý emisný rating v zahraničnej mene na úroveň F1 z úrovne F1+. Podľa agentúry je hlavnou slabou stránkou Japonska stav jeho verejných financií. Hrubý štátny dlh krajiny by mal v závere tohto roka dosiahnuť 244 % HDP. Tlak na verejné financie vystupňovalo aj rozhodnutie vlády odložiť zvýšenie spotrebných daní pôvodne plánované k 1. aprílu.

ŠVAJČIARSKO

Agentúra Fitch zároveň potvrdila Švajčiarsku IDR v zahraničnej a domácej mene na najvyššom možnom stupni – AAA. Rovnakou známkou bol ohodnotený aj rating nadriadených nezabezpečených záväzkov v zahraničnej a domácej mene. Výhľad dlhodobých emisných ratingov je stabilný. Aj stropný rating Švajčiarska potvrdila agentúra na najvyššom stupni a krátkodobý emisný rating v zahraničnej mene na úrovni F1+. Hodnotenie úverovej spoľahlivosti krajiny najlepšou známkou AAA podľa agentúry odzrkadľuje opatrnú ekonomickú a fiškálnu politiku a diverzifikované a bohaté hospodárstvo. Švajčiarsky verejný dlh bude v tomto roku podľa prognózy iba na úrovni 33,8 % HDP a klesá. Fitch predpokladá, že ekonomika Švajčiarska v tomto roku posilní o 0,9 % a v budúcom roku sa zväčší o 1,6 %. Smerom nahor ju bude ťahať predovšetkým silná súkromná spotreba.

GRÉCKO

Prehodnocoval sa aj rating Grécka. Medzinárodná ratingová agentúra Moody’s Investors Service zhoršila rating gréckych vládnych záväzkov na stupeň Caa2 zo stupňa Caa1. Výhľad ratingu je negatívny. Agentúra poukázala na to, že panuje veľká neistota v otázke, či sa Grécku podarí dosiahnuť dohodu s veriteľmi včas na to, aby krajina bola schopná splácať svoje dlhy. Podľa agentúry existujú taktiež riziká spojené so zavádzaním opatrení a to aj v prípade, že Grécko a veritelia dohodu dosiahnu. Grécka ekonomika je totiž oslabená a domáce politické prostredie krehké.

Grécky premiér Tsipras uplynulý týždeň urobil zmeny v zložení tímu, ktorý rokuje s veriteľmi. Tento krok sa vo všeobecnosti interpretuje ako úsilie o to, aby minister financií Varoufakis zohrával menej aktívnu rolu v rámci vyjednávaní. Predstavitelia eurozóny údajne uviedli, že tri mesiace rokovaní s Gréckom „neviedli nikam“. Varoufakis má však na celú vec iný názorý Sám totiž informoval o tom, že obe strany sú k dohode bližšie, ako si myslia mnohé médiá.

Grécko následne signalizovalo ústupky v rokovaniach s veriteľmi, no zároveň sa snaží ubezpečiť svojich ľavicových stúpencov, že nepoľaví zo svojho úsilia o ukončenie úsporných opatrení. Do úvahy prichádza zavedenie rovnej dane z pridanej hodnoty [DPH] na všetky tovary a služby okrem liekov, potravín a kníh. Zároveň by krajina mohla upraviť podobu dodatočného príspevku k dôchodku. Ten však podľa Atén nesmie poklesnúť pod 300 EUR mesačne. Zvyšovanie minimálnej mzdy, ktoré sa stretlo so značným nesúhlasom veriteľov, chcú Atény konzultovať s Organizáciou pre hospodársku spoluprácu a rozvoj [OECD] a s Medzinárodnou organizáciou práce [ILO]. Až potom Grécko urobí rozhodnutie v tejto oblasti.

O red

Odporúčame pozrieť

Nemecko

Nemecko: Nová politická strana chce rozpustiť EÚ a zrušiť klimatické politiky

Nová nemecká politická strana, Aliancia Sahry Wagenknechtovej (BSW), sa v prípade úspechu v tohtoročných voľbách …

Consent choices