Deň Európy! Dnes máme 65 rokov, pripomeňme si ako sa to začalo

deň európy
PHOTO: Flickr.

Dnes sa bude v celej EÚ sláviť Deň Európy. Tento rok si pripomíname 70. výročie konca druhej svetovej vojny a 65. výročie Schumanovej deklarácie. Komisia dnes prijala správu o historicky významných voľbách do Európskeho parlamentu v roku 2014. V nej sa opäť venovala prvej kampani, v rámci ktorej európske politické strany predstavili svojich volebných lídrov.

Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker pri príležitosti Dňa Európy vyhlásil „Európska únia vznikla v období po strašnej vojne a svet, v ktorom dnes žijeme, je ešte stále nepredvídateľný. Slová Roberta Schumana sú v súčasnosti rovnako aktuálne ako vtedy. Želám si, aby Európa stála v srdci diania, želám si Európu, ktorá napreduje, Európu, ktorá chráni svojich občanov, svoje záujmy a ktorá slúži ako vzor pre ostatných.“

Prvý podpredseda Komisie, Frans Timmermans, ktorý sa zúčastní na diskusii o stave Únie v Európskom univerzitnom inštitúte vo Florencii, uviedol:

„Verím v Európu, pretože je naďalej najlepšou odpoveďou na výzvy, ktorým vo svete čelíme. Členovia tejto Komisie sa chcú aktívnejšie angažovať v prospech občanov priamo v ich krajinách a vypočuť si ich obavy z prvej ruky. Preto som veľmi rád, že toľko mojich kolegov zastupuje Komisiu na oslavách Dňa Európy v rámci celej Únie.“

Komisiu zastupujú jej komisári a zamestnanci na mnohých európskych a vnútroštátnych podujatiach, aby si pripomenuli obe tieto významné výročia. Komisia otvorí svoje dvere verejnosti od 10.00 do 18.00 hodiny. 25 stánkov jednotlivých generálnych riaditeľstiev bude venovaných piatim prioritným témam: Pracovné miesta, rast a investície; Energetická únia a životné prostredie; Jednotný digitálny trh; EÚ vo svete a Európsky rok rozvoja a Únia pracujúca v prospech svojich občanov.

Ďalšími podujatiami Dňa Európy sú Dni otvorených dverí na zastúpeniach EÚ v členských štátoch, dialógy s občanmi a kultúrne podujatia, ku ktorým patria napríklad koncerty, tanečné vystúpenia, potravinové trhy, výstavy street artu a filmové festivaly. V Miláne sa na Svetovej výstave EXPO 2015 zúčastní na dialógu s občanmi podpredsedníčka Komisie/vysoká predstaviteľka Únie pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Federica Mogheriniová a predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz.

Viac..  Právo na opravu: jednoduchšie opravy ako lákavejšia možnosť pre spotrebiteľov

Prvý Deň Európy, odkedy sa začalo funkčné obdobie novej Komisie, bude príležitosťou, aby Komisia zverejnila svoju správu o voľbách do Európskeho parlamentu v roku 2014. Výber kandidátov na funkciu predsedu Komisie hlavnými politickými stranami v Európe bol novým krokom na ceste k demokracii na európskej úrovni. Európsky parlament zvolil predsedu Komisie Junckera a celú Komisiu na základe jasného politického programu.

V reakcii na túto správu o voľbách komisárka Věra Jourová uviedla: „Navrhnutie vedúcich kandidátov predstavovalo podstatnú zmenu situácie, pretože sa posilnila možnosť európskych občanov aktívnejšie sa zapájať do demokratického života EÚ. Dúfam, že vo voľbách v roku 2019 sa rozhodne uplatniť svoje volebné právo viac občanov.“

Ako sa to začalo

Pojmom Schumanova deklarácia sa označuje prejav francúzskeho ministra zahraničných vecí Roberta Schumana z 9. mája 1950. Navrhol v nej vytvorenie Európskeho spoločenstva uhlia a ocele (ESUO), ktorého členovia by spoločne riadili produkciu týchto komodít.

ESUO (zakladajúci členovia: Francúzsko, západné Nemecko, Taliansko, Holandsko, Belgicko a Luxembursko) bolo prvou z celého radu nadnárodných európskych inštitúcií, z ktorých sa nakoniec vyvinula dnešná „Európska únia“.

O red

Odporúčame pozrieť

Jourova

Jourová bude v eurokomisii dočasne zodpovedať aj za politiku spravodlivosti

Podpredsedníčka Európskej komisie (EK) a eurokomisárka pre hodnoty a transparentnosť Věra Jourová v pondelok oznámila, …

Consent choices