Euro medzimesačne silnejšie o 4 %

euro
PHOTO: Flickr.

Spoločná európska mena si zachovala aj v úvode minulého týždňa pozitívny rastový trend a pripísala si mierne zisky. Prevažnú väčšinu dňa sa obchodovala pod svojou otváracou úrovňou 1,0874 EURUSD. Straty ale začala postupne vymazávať v popoludňajších hodinách.

„Americký dolár sa totiž začal oslabovať vplyvom zverejnenia predbežných aprílových údajov zloženého indexu nákupných manažérov [PMI] a tiež indexu PMI v službách v krajine. Tie totiž nenaplnili očakávania trhu,“ uvádza analytický tím Poštovej banky.

Do záveru obchodovania ale naša mena ešte časť ziskov zmazala a deň uzavrela silnejšia o 2 desatiny percenta, a to na úrovni 1,0891 EURUSD. Spoločná európska mena pokračovala v raste aj v utorok. K svojej otváracej úrovni si v priebehu obchodovania pripísala 8 desatín percenta. Americký dolár bol totiž neistý pred zasadnutím FED – u. Na nálade mu nepridali napríklad ani údaje hovoriace o aprílovom vývoji indexu spotrebiteľskej dôvery v USA, ktorý sa výrazne prepadol a zďaleka nenaplnil očakávania trhu.

Práve utlmenie predpokladov, že za Atlantickým oceánom dôjde v júni k zvýšeniu úrokových sadzieb a obnovené nádeje, že Grécko by si mohlo zabezpečiť dodatočné financie, napomohli európskej mene uzavrieť deň na úrovni 1,0981 EURUSD. Spoločná mena eurozóny sa v priebehu stredy zhodnotila o 1,3 %. Pod tento vývoj sa podpísalo viacero udalostí. Hlavným dôvodom bolo zverejnenie údajov o raste ekonomiky USA v prvom kvartáli tohto roka, ktorá spomalila.

Vplyvom tejto informácie začalo euro prudko stúpať. Zastavilo sa až tesne pod hranicou 1,1200 EURUSD. Americký dolár zároveň nepodporili správy zo zasadnutia FED – u. Ten totiž naznačil, že možno počká so zvyšovaním úrokových sadzieb. Dôvodom je to, že zhoršil svoje hodnotenie pracovného trhu a ekonomiky USA. Práve priaznivý vývoj týchto dvoch oblastí je podmienkou pre spomenuté zvyšovanie sadzieb.

Viac..  Eugen Jurzyca: Čo považujem za najväčšie úspechy Európskeho parlamentu počas tohto mandátu

Naša mena tak uzavrela štvrtok na úrovni 1,1128 EURUSD. Spoločná mena eurozóny sa počas piatkového rána držala v okolí svojej otváracej úrovne 1,1224 EURUSD. S pribúdajúcimi hodinami sa začala postupne zhodnocovať.

Tento proces bol zavŕšený v popoludňajších hodinách, kedy testovala intradenné maximum 1,1290 EURUSD. Tam našu menu poslal mierny optimizmus, ktorý sa objavil vo vyjednávaní medzi eurozónou a Gréckom. Tieto informácie ale nedokázali euro udržať v zelených číslach až do záveru obchodovania a deň tak ukončilo so stratou 2 desatín percenta, na úrovni 1,1199 EURUSD. V priebehu týždňa získalo na sile 3,0 %. Medzimesačne si pripísalo vyše 4 %, no medziročne je stále slabšie o vyše – 19 %.

Euro sa počas uplynulého týždňa zhodnotilo aj voči dvom menám nášho stredoeurópskeho regiónu. Voči maďarskému forintu si pripísalo 0,14 % a piatok zatváralo na úrovni 303,77 EURHUF. O 9 desatín percenta si euro prilepšilo aj voči poľskému zlotému, pričom minulotýždňové obchodovanie ukončilo na úrovni 4,0722 EURPLN. Uplynulý týždeň naša mena zaknihovala stratu [– 0,5 %] len voči českej korune a týždeň uzavrela na úrovni 27,329 EURCZK.

O red

Odporúčame pozrieť

M. Kazaks: Je príliš skoro vyhlásiť víťazstvo nad infláciou v eurozóne

Je príliš skoro vyhlásiť víťazstvo nad infláciou v eurozóne. Riziko väčšieho a dlhšie trvajúceho rastu …

Consent choices