štefanec
Europoslanec Štefanec odsudzuje monopol Gazprom, ktorý zvyšovaním a znižovaním cien pre jednotlivé štáty sleduje svoje politické ciele. PHOTO: redakcia/red.

Ivan Štefanec: Gazprom zneužíva svoje postavenie, politicky vydiera európske štáty

štefanec
Europoslanec Štefanec odsudzuje monopol Gazprom, ktorý zvyšovaním a znižovaním cien pre jednotlivé štáty sleduje svoje politické ciele. PHOTO: redakcia/red.

Svojvoľná regulácia cien plynu ruským Gazpromom je v europarlamente často skloňovaná. Aké kroky voči neprípustnej politike ruského dodávateľa podniká Komisia a akými spôsobmi by sa dala na Slovensku znížiť cena plynu porozprával pre Európske noviny europoslanec Ivan Štefanec.

Je reálne, že bude cena plynu na Slovensku nižšia?

Keď budeme v Únii spolupracovať, tak je šanca, že ceny plynu budú nižšie. Veď krajiny západnej Európy odkupujú plyn o dosť lacnejšie. Smerodajným základom k zníženiu cien plynu na Slovensku je kúpna cena, ktorú musíme znižovať. Keď sa spojíme s inými odberateľmi, je šanca, že tá kúpna cena bude nižšia.

Sú aj iné cesty, ktoré by Slovensku zabezpečili nižšie ceny?

Určite áno, napríklad väčší počet dodávateľov plynu by zaručil ceny nižšie. Stúpla by hospodárska konkurencia, s ktorou sa takmer vždy spájajú nižšie ceny. Keď budeme mať prepojené tranzitné siete zo severu na juh, budeme môcť využívať viac dodávateľov alebo skvapalnený plyn. Veľkým neprebádaným územím sú nové druhy energií, ktoré ešte nevyužívame, ale ktoré budú mať šancu zlacnieť trhovú cenu plynu, ale aj samotné energie. Myslím tým obnoviteľné zdroje, ktoré podľa spoločného výskumného strediska Komisie môžu zásobovať až sto percent energetickej potreby v EÚ. Na Slovensku ide predovšetkým o využívanie vodnej a geotermálnej energie.

Momentálna situácia je však na Slovensku iná. Gazprom si diktuje ceny. Aké kroky podniká EÚ voči tomu?

U nás je diskriminačná politika najmä čo sa týka ruského Gazpromu, ktorý zneužíva cenotvorbu na politické ciele. Nerobí prirodzené ekonomické ceny podľa dopytu a ponuky, ale podľa toho, akej krajine dodáva plyn. Snaží sa politicky vydierať. Gazprom svoju pozíciu zneužíva. Európska komisia dala tento týždeň jasný signál, že po štvorročnom preskúmavaní začína konanie proti Gazpromu. Jeho koniec môže vyústiť až do pokuty vo výške desiatich percent tržieb.

Aký to bude mať dopad na Gazprom? 

Viac..  Ivan Štefanec: Financie pre poľnohospodárstvo musia končiť na účtoch poľnohospodárov

Ročné tržby Gazpromu sú zhruba sto 100 mld. eur, to znamená, že hrozí pokuta do výšky 10 mld. eur. Takáto pokuta nebola nikdy v histórii EÚ udelená. Ide tu o očividné porušovanie pravidiel ustanovených EÚ, pravidiel hospodárskej súťaže. Gazprom je štátna firma, ktorú spravuje ruská vláda a jeho politické pohnútky sú už dlhé roky nemenné tým, že využíva energetické nosiče na svoju politiku a dosiahnutie svojich politických cieľov k lepším alebo horším vzťahom s jednotlivými krajinami. Snaží sa vydierať jednotlivých európskych politikov, jednotlivé európske krajiny cez ceny, čo je absolútne neprípustné. Rovnako ako terajšie niekoľkonásobné zvýšenie cien za plyn počas prezidenta Porošenka. Počas Janukovyčovej vlády boli tieto ceny oveľa nižšie.

Myslíte si, že aj na Gazprom dopadnú finančné sankcie, bude spolupracovať a vyplatí pokutu?

Bude musieť, ak chce podnikať aj naďalej na území EÚ. Tieto pravidlá platia pre všetkých rovnako. Komisia stráži pravidlá hospodárskej súťaže. Dôkazom je aj prípad spred štyroch rokov, kedy sa Litva obrátila na Komisiu s tým, že platí za plyn o tretinu viac ako Nemecko, aj keď transportné poplatky boli samozrejme o dosť nižšie. Gazprom zneužíva svoje postavenie aj napríklad tým, že zakazuje ďalej predávať dodávaný plyn, čo je samozrejme neprípustné.

Na otázky spravodajského portálu EuropskeNoviny.sk odpovedal europoslanec Ivan Štefanec. Rozhovor bol nahrávaný počas Regionálneho diskusného fóra pri predstavovaní energetickej únie Marošom Šefčovičom. Diskusiu organizovala Informačná kancelária Európskeho parlamentu na Slovensku.

O bed

Odporúčame pozrieť

Europarlament prijal smernicu o práci pre digitálne platformy

Európski poslanci v stredu schválili nové pravidlá, ktorých cieľom je zlepšiť pracovné podmienky pracovníkov platforiem. …

Consent choices