Internet denne používa 315 miliónov Európanov, jednotný digitány trh na spadnutie

počítač
PHOTO: Ilustračné Flickr.

Čítame správy, pozeráme filmy, nakupujeme a chatujeme s priateľmi. EÚ chce potenciál internetu využiť čo najviac a preto Komisia predstaví svoju stratégiu jednotného digitálneho trhu. Do Parlamentu vzápätí zavíta podpredseda Komisie Andrus Ansip, ktorý bude túto stratégiu preberať spoločne s členmi priemyselného výboru. Pozrite si krátky slovník pojmov, s ktorými sa budete stretávať čoraz častejšie.

Big data

Obrovská masa údajov, medzi ktoré možno zaradiť napríklad aj údaje o nákupných transakciách alebo signáloch GPS. Komisia v tejto oblasti identifikovala viacero dôležitých otázok. Zaujíma ju napríklad to, koho možno považovať za vlastníka týchto údajov ako aj všadeprítomný problém ochrany osobných údajov pre zneužitím.

Cloud computing

Ide o uschovávanie údajov na diaľku, cez internet. Pre majiteľov údajov je takéto uschovávanie síce pohodlné a cenové prijateľné, vynárajú sa však obavy týkajúce sa takéhoto zaobchádzanie s citlivými údajmi.

E-commerce

Tento pojem snáď už ani netreba predstavovať. Nakupovanie cez internet sa stalo bežnou súčasťou nášho života. Komisia však odhaduje, že len 15% zákazníkov nakupuje zo zahraničných e-shopov. Za hlavnú príčinu tohto javu považuje vysoké poštovné náklady.

Geoblokovanie

Niektoré firmy naschvál blokujú svoje webové stránky takým spôsobom, aby sa užívateľ internetu nemohol dostať na web stránky určené pre inú krajinu, a na ktorých ponúka buď iné alebo lacnejšie produkty.

Viac..  Akt o digitálnych službách: usmernenie na zmiernenie systémových rizík vo voľbách online

Sieťová neutralita

Princíp, podľa ktorého by mali poskytovatelia internetových služieb zaobchádzať zo všetkým obsahom, web stránkami a platformami rovnako. Nemali by tam napríklad naschvál spomaľovať alebo blokovať prístup na konkurenčné weby. Europoslanci hlasovali minulý rok za to, aby bola požiadavka sieťovej neutrality zahrnutá do tzv. telekomunikačného balíka, s návrhom ktorého prišla Komisia v roku 2013.

Roaming

Možnosť telefonovať, esemeskovať a posielať či prijímať dáta v zahraničí vám už nemusíme predstavovať. Pripomeňme len to, že Parlament sa už dlhší čas usiluje o postupné odstránenie roamingových poplatkov.

O red

Odporúčame pozrieť

Eurokomisia navrhla začleniť roaming do asociačnej dohody s Moldavskom

Európska komisia (EK) prijala návrh na začlenenie roamingu do dohody o pridružení medzi EÚ a …

Consent choices