Výbor EÚ pre zahraničie: Ak Rusko nevráti Ukrajine Krym, EÚ by jej mohla poskytnúť zbrane

Ioan Mircea PAŞCU
PHOTO: Flickr.

Ak Rusko nedodrží prímerie z Minskej dohody a nevráti Krym Ukrajine, EÚ by mala pristúpiť k sankciám a  zvážiť možnosť poskytnutia obranných zraní.  To sú závery z rokovania poslancov Výboru pre zahraničné vecí. Podľa uznesenia je vrátenie Krymu  dôležité pre dlhodobú spoluprácu EÚ s Ruskom. Zároveň by členské krajiny mali zintenzívniť vlastné obranné schopnosti, s prihliadnutím na vojenské zmeny v oblasti Čierneho mora.

Poslanci  výboru jednoznačne odsúdili anexiu Krymu a Sevastopoľu a vyzývajú členské štáty, aby vyjadrili jednotné stanovisko a prístup vo vzťahoch k Rusku.

Výbor opakuje, že vzťahy EÚ s Ruskom by mali byť skôr kooperatívne než konfrontačné. K tomu môže dôjsť, až keď Rusko plne a bezpodmienečne implementuje dohody o prímerí z Minska a vráti Krym Ukrajine.

Poslanci tiež vyjadrili znepokojenie, ktoré sa týka prenasledovania krymských Tatárov, odkedy sa začala ruská okupácia. Vyzývajú Moskvu, aby prestala brániť výkonným orgánom v činnosti.

Zmeny v strategickej oblasti Čierneho mora

Výbor pre zahraničné veci EP zdôraznil, že ruská násilná anexia Krymu a vojenských vývoj v povodí Čierneho mora môžu ohroziť bezpečnosť Európy. „Strategickým vojenským vývojom, vrátane prezbrojenia Krymu, si Rusko v praxi vytvára ďalší odrazový mostík smerom ku Kaliningradu, tentoraz v Čiernom mori,“ povedal člen výboru Ioan Mircea Pascu. Rusko týmito aktivitami podľa neho môže ohroziť strednú a južnú Európu, Balkán, dokonca aj Blízky východ.

Viac..  M. Draghi: EÚ potrebuje radikálne reformy

Poslancov znepokojuje aj zintenzívnený tlak na východnú hranicu Európy, vrátane Rumunska, Poľska a pobaltských štátov. Ďalším bodom, ktoré vyvoláva znepokojenie je potenciálne vytvorenie dvoch pozemných koridorov spájajúcich Rusko s Krymom. Jeden pozdĺž západného brehu Azovského mora a druhý smerom z Podneterska. V takom prípade by Ukrajina ostala odrezaná od prístupu k moru.

Výzva na nové bezpečnostné opatrenia

„Bezpečnosť Európy je založená na normách prijatých po studenej vojne,“ tvrdia poslanci výboru. Zdôrazňujú, že je potrebné dať prednosť čiernomorskej oblasti a posilniť bezpečnostnú spoluprácu s čiernomorskými pobrežnými partnerskými štátmi. EÚ podľa poslancov musí spolupracovať s NATO a USA, aby zabezpečili bezpečnosť v tejto oblasti.

O jac

Odporúčame pozrieť

EÚ pripravuje nový balík sankcií voči Rusku

Európska únia pripravuje 14. balík sankcií voči Rusku za jeho pokračujúcu agresiu proti Ukrajine. Informovala …

Consent choices