Vývoj eura za ostatný rok. Pocítime ho na cene tohtoročnej dovolenky?

Máj je už v plnom prúde, čo nám pripomína obdobie blížiacich sa letných dovoleniek. Popularite sa ale čoraz viac tešia aj dovolenky v exotickejších destináciách, ktoré si môžeme vychutnať počas zimných mesiacov. „To, akú destináciu si pre náš oddych zvolíme, závisi vo väčšine prípadov aj od ceny. Do tej sa, v prípade krajín neplatiacich eurom, okrem bežných nákladov na dopravu, ubytovanie, stravu alebo vreckového premietajú aj kurzové rozdiely,“ uvádza analytický tím Poštovej banky. Práve aktuálny vývoj eura voči viacerým zahraničným menám v tomto prípade Slovákom nehrá do karát. Na druhej strane však môže byť aspoň čiastočne vykompenzovaný napríklad nižšími cenami ropy alebo defláciou, resp. nízkou infláciou v tej – ktorej krajine. V nasledujúcom texte sa pozrieme na to, o koľko sa nám môže vplyvom slabšieho eura predražiť dovolenka vo vybraných „neeurových“ destináciách v porovnaní s rokom 2014 a tiež na to, aké sú dovolenkové návyky Slovákov.        

Screen Shot 2015-05-07 at 09.04.10

Medzi obľúbené dovolenkové destinácie Slovákov patrí bez pochýb Chorvátsko. Euro sa voči chorvátskej kune medziročne oslabilo len o pol percenta. Turistom by ale mohol dovolenku zlacniť aktuálny cenový vývoj v Európe, ktorá bojuje s defláciou. Inak tomu nie je ani v tejto stredomorskej krajine, kde priemerná miera inflácie za rok 2014 dosiahla úroveň – 0,2 %. 

Pätina našincov ale dovolenkuje aj v krajinách mimo EÚ. Medzi tie sa v ostatných rokoch zaručene prepracovalo napríklad Thajsko, ako rozmanitá a relatívne cenovo dostupná krajina. Ak teda vycestujeme na vlastnú päsť, nákup jednotlivých tovarov a služieb v thajských bahtoch sa nám v tejto ázijskej krajine predraží o viac ako 21 %. Podobný scenár môžeme očakávať aj pri návšteve USA, ktoré Slováci vyhľadávajú aj za účelom nákupov či už oblečenia alebo elektroniky. Tie nás však v porovnaní s minulým rokom výjdu drahšie, nakoľko euro je voči doláru slabšie o viac ako pätinu. V porovnaní s USA či Thajskom môže byť vďaka kurzovému vývoju cenovo výhodnejšiia dovolenka v krajine vychádzajúceho slnka, Japonsku. Spoločná európska mena je totiž voči japonskému jenu aktuálne slabšia „len“ o necelú desatinu. Na druhej strane si v prípade týchto vzdialenejších destinácií priplatíme za letenku. Jej cenu by však v tomto období mohla tlačiť nadol ešte stále medziročne lacnejšia ropa o vyše – 35 %.

Viac..  Komisia uverejňuje správu o stave Schengenu s prioritami na nasledujúci rok

Screen Shot 2015-05-07 at 09.05.03

Medzi obľúbené a zároveň menej vzdialené destinácie patria Turecko a Egypt. Ak patríme k 4 z 10 Slovákov, ktorí dovolenkujú formou „all – inclusive“, za takýto balíček zvyčajne platíme ešte na Slovensku a v eurách. V takýchto prípadoch sa kurzový vývoj zvyčajne automaticky premietne do ceny samotného balíčka. Z tohto pohľadu ale v prípade Turecka obavy o drahšiu tohtoročnú dovolenku nie sú na mieste. Tá by mohla stáť podobne ako minulý rok, keďže euro je voči tureckej líre slabšie len o zhruba – 2 %. Citelnejšie to môže byť v prípade Egyptu, nakoľko naša mena je voči egyptskej libre medziročne slabšia až o – 14,5 %.

Aj predĺžené víkendy v obľúbenej Veľkej Británií, kam má Slovensko dostupné nízkonákladové spojenie, nás stoja viac. Euro totiž v priebehu roka stratilo voči britskej libre na sile viac ako – 12 %. Hlbšie do peňaženky ale siahneme aj pri obľúbenej  nákupnej turistike Slovákov hneď za hranicami našej krajiny. Tá sa teraz vplyvom oslabujúceho sa eura môže oplatiť menej. Kým maďarský forint je medziročne drahší o 2,5 %, poľský zloty až o 4 %. 

Za turistickú náhradu sa z finančného hľadiska oplatí zvoliť si Rusko. Nie je žiadnou novinkou, že ekonomika tejto krajiny a ruský rubeľ zažívajú krušné obdobie. V ostatných dňoch by sme pri nákupe tovarov a služieb priamo na mieste mohli pozitívne pocítiť takmer 16 % – né posilnenie sa eura voči rubľu.

Podľa najnovších údajov prieskumu Eurobarometer sa ale tento rok na dovolenku nechystá zhruba každý šiesty Slovák a 4 % našincov nedovolenkujú vôbec.           

O red

Odporúčame pozrieť

Bulharsko

Zavedenie eura v Bulharsku môže byť posunuté

Snaha bulharskej vlády o prijatie eura je na dobrej ceste, ale jeho zavedenie môže byť …

Consent choices