Euro ukončilo týždeň bez zmeny

„Spoločná mena eurozóny sa v priebehu pondelkového rána obchodovala v blízkosti svojej otváracej úrovne 1,1199 EURUSD. Z intradenného maxima 1,1224 EURUSD, ktoré dosiahla už tesne po ôsmej hodine rannej, sa následne oslabila o zhruba figúru. V Európe totiž panovala neistota, či Grécko dokáže splatiť úroky z úveru a ďalšiu splátku MMF. Americkému doláru v pondelok pomohli aj údaje o vývoji marcových továrenských objednávok. Tie výraznejšie vzrástli a prekročili aj očakávania trhu“, uviedol analytický tím Poštovej banky. Vplyvom týchto správ sa európska mena oslabila o – 0,5 % na zatváracích 1,1146 EURUSD. Európska mena ukončila druhý deň minulého týždňa so ziskom 0,35 %. V makroekonomickom kalendári Európy ale aj USA chýbali zásadnejšie udalosti, ktoré by ovplyvňovali jej vývoj. Pod ten sa mierne podpísal tlak pred pravidelnou diskusiou ECB týkajúcou sa núdzových úverových liniek ELA pre Grécko. Euro z toho ale do záveru dňa dokázalo vyťažiť a obchodovanie uzavrieť v zelených číslach, na úrovni 1,1185 EURUSD. Spoločná európska mena sa v stredu zhodnotila druhý deň v rade. Najprv sa pod pozitívny vývoj podpísali správy z Grécka, ktoré v termíne splatnosti splatilo úroky z úveru MMF. Na intradenné maximum 1,1370 EURUSD našu menu ale poslali iné správy.

Počet pracovných miest v súkromnom sektore v USA [meraný spoločnosťou ADP] nedosiahol predošlé hodnoty a výrazne podliezol aj očakávania trhu. Do záveru obchodovanie európska mena zmazala len časť ziskov a deň uzavrela na úrovni 1,1347 EURUSD. Rast sa zastavil vo štvrtok, kedy sa euro do záveru obchodovania oslabilo o 7 desatín percenta na zatváracích 1,1267 EURUSD. Hlavným faktorom, ktorý sa pod tento vývoj podpísal, bolo zverejnenie údajov o počte nových týždenných žiadostí o podporu v 18. týždni tohto roka. Tých totiž pribudlo výrazne menej ako trh predpokladal. Aj v piatok sa objavili infomrácie z amerického trhu práce. Napriek tomu, že údaje o tvorbe pracovných miest v USA v piatok nenaplnili očakávania trhu, dolár ukončil deň v zelených číslach. V Európe totiž vládla neistota pred dnešným zasadnutím Euroskupiny, ktoré pravdepodobne neprinesie dohodu Grécka s veriteľmi. Prevažnú väčšinu dňa sa spoločná mena eurozóny obchodovala pod svojou otváracou úrovňou. Do záveru obchodovania sa neudiali zásadnejšie zmeny a naša mena uzavrela deň slabšia o – 0,6 % na úrovni 1,1199 EURUSD. Napriek piatkovej strate uzavrelo euro týždeň bez zmeny. Medzimesačne si ale pripísalo 4,2 %, no medziročne je stále slabšie o rovných – 19 %.
Euro sa počas uplynulého týždňa zhodnotilo len voči jednej mene nášho regiónu. Voči poľskému zlotému si pripísalo 0,1 % a piatok zatváralo na úrovni 4,0451 EURPLN. O 1 desatinu percenta si euro pohoršilo voči maďarskému forintu, pričom minulotýždňové obchodovanie ukončilo na úrovni 303,30 EURHUF. Uplynulý týždeň naša mena zaknihovala stratu [– 0,3 %] aj voči českej korune a týždeň uzavrela na úrovni 27,375 EURCZK.

Viac..  Vladimír Bilčík: Dobrá správa pre všetkých, ktorým záleží na slobodných médiách

Bez zmeny ostali aj sadzby poľskej NBP a českej ČNB

Uplynulý týždeň zasadli dve centrálne banky spomedzi tých, o ktorých vás pravidelne informujeme. V stredu, 6. mája 2015, zasadla poľská NBP, ktorá podľa očakávaní potvrdila sadzbu na aktuálnej úrovni 1,50 %. Základnú úrokovú sadzbu na aktuálnej úrovni, 0,05 % potvrdila aj česká ČNB, ktorá zasadla vo štvrtok, 7. mája 2015. Sadzby by v oboch prípadoch mali ostať na rekordných minimách až do budúceho roku.

Ropa Brent minulý týždeň zlacnela o – 1,6 %

Cena ropy Brent ostala v pondelok takmer bez zmeny, a to na úrovni 66,45 USD za barel. Plán Saudskej Arábie zastaviť bombardovanie v Jemene totiž znížil obavy o bezpečnosť dodávok ropy z Blízkeho východu. Rozhodnutie Saudskej Arábie o zvýšení cien odberateľom v severozápadnej Európe a nepokoje v Líbyi, ktoré obmedzili ropný export krajiny sa podpísali pod utorkový nárast ceny severomorskej zmesy o 1,6 % na zatváracích 67,52 USD za barel. Miernejší rast [o 0,4 %] pokračoval aj v stredu. Londýnska ropa tak uzatvárala stred týždňa na úrovni 67,77 USD za barel. Pripísané zisky ale ropa Brent zmazala vo štvrtok, kedy zlacnela až o – 3,3 %. Na svedomí to mal hlavne silnejší dolár vplyvom pozitívnych údajov o počte nových žiadateľov o podporu v USA. Štvrtok ukončila na úrovni 65,54 USD za barel. Ďalšie straty, aj keď len na úrovni – 0,2 %, zaknihovalo londýnske čierne zlato aj v piatok. Pracovný týždeň tak uzavrelo na hodnote 65,39 USD za barel. Za týždeň si cena ropy Brent odpísala – 1,6 % zo svojej hodnoty. Prerušila tak sériu rastov počas ostatných štyroch týždňov v rade. V medzimesačnom porovnaní je drahšia o viac než 15 %. Medziročne sú ale ceny ropy stále nižšie o viac ako – 36 %.

O ram

Odporúčame pozrieť

Bulharsko

Zavedenie eura v Bulharsku môže byť posunuté

Snaha bulharskej vlády o prijatie eura je na dobrej ceste, ale jeho zavedenie môže byť …

Consent choices