Merkelová ukázala, ako nestratiť tvár politiky EÚ

Zločineckou a protiprávnou anexiou Krymu utrpela spolupráca medzi Ruskom a Nemeckom ťažkú ranu. To sú slová nemeckej kancelárky Angely Merkelovej, ktoré adresovala priamo do očí ruského prezidenta Vladimíra Putina počas ich stretnutia, deň po ruských ústredných oslavách ukončenia 2. sv. vojny v Moskve.

„Máme za to, že prezidenti Miloš Zeman a Nikos Anastasiades, ale aj predsedovia vlád Alexis Tsipras a Robert Fico, dali ďalšiu tvrdú ranu snahe o spoločnú zahraničnú a bezpečnostnú politiku Európskej únie. Najmä im dala kancelárka Merkelová jasný recept, ako si uctiť obete 2. sv. vojny, ale zároveň nestratiť tvár politika krajiny Európskej únie,“ konštatuje tímlíder SaS pre zahraničnú politiku Martin Klus.

Kým na oslavách Robert Fico v pokoji obedoval, alebo sa vyfotil okrem ruského prezidenta s ďalšími kontroverznými politikmi typu kazašského prezidenta Nursultana Nazarbajeva či čínskeho vodcu Si Ťin-pchinga, nemeckej kancelárke a jej ministrovi zahraničia Frank-Walter Steinmeierovi sa podarilo získať ruské stanoviská, na ktorých sa do budúcnosti dá stavať.

„Čím rýchlejšie prestanú tieto problémy negatívne ovplyvňovať vzájomné vzťahy, tým lepšie,“ povedal v nedeľu Vladimír Putin a ešte vo štvrtok ho doplnil aj minister zahraničia Sergej Lavrov, že „Rusko je pripravené obnoviť oficiálne styky s NATO, ktoré sa prerušili kvôli ukrajinskej kríze, ak z Bruselu takýto návrh príde“.

„Dôležité slová, na ktoré môže z Bruselu odísť jednoduchá a jasná odpoveď: Zaviažte sa k dodržiavaniu medzinárodného práva, vráťte Krym Ukrajine, prestaňte vojensky a politicky podporovať separatistické jednotky na Ukrajine a nová doba vzájomne prospešných vzťahov sa môže okamžite začať,“ dodal Klus.

Viac..  Komisia uverejňuje správu o stave Schengenu s prioritami na nasledujúci rok

O ram

Odporúčame pozrieť

Europoslanci schválili podporu obchodu pre Ukrajinu aj ochranu poľnohospodárom EÚ

Európsky parlament v utorok schválil predĺženie dočasných opatrení na liberalizáciu obchodu pre Ukrajinu a zároveň …

Consent choices