Záborská: Poskytnúť azyl je znakom ľudskosti

Európska komisia dnes predstavila tzv. migračný plán, ktorým reaguje na nedávne tragédie utečencov v Stredozemnom mori a požiadavku viacerých členských štátov na spoločné riešenie azylovej politiky na úrovni EÚ. Plán počíta so strojnásobením kapacity spoločných operácií Triton a Poseidon na stráženie južnej hranice EÚ a navrhuje veľkú vojenskú operáciu v Stredozemnom mori s cieľom rozbiť prevádzačské a pašerácke siete. Obsahuje však aj návrh na rozdelenie utečencov medzi jednotlivé členské štáty podľa kvót. Ten už včera kritizoval slovenský premiér Róbert Fico, ktorý mu vyčítal odtrhnutosť od reality.

„V Sýrii a Iraku zúri vojna. Kresťania, ale nielen oni, sú prenasledovaní, vyháňaní zo svojich domovov a zabíjaní. Sú tu tisíce mŕtvych utečencov v Stredozemnom mori. To je realita, ktorú premiér Fico nechce vidieť. Ako právnik pritom musí vedieť, že všetci títo ľudia sú utečenci podľa medzinárodného práva a Slovensko sa už dávno pred vstupom do EÚ zaviazalo, že takýmto žiadateľom poskytne azyl,“ uviedla v reakcii slovenská europoslankyňa Anna Záborská. 

Návrh Komisie treba podľa Záborskej chápať ako návrh kľúča, na ktorom by sa mohli dohodnúť členské štáty. „Vzorec, ktorý dnes Komisia navrhla, zohľadňuje ekonomickú silu (HDP), nezamestnanosť, počet obyvateľov a tiež počet doteraz prijatých azylantov.“

Záborská, ktorá je už tretie volebné obdobie  členkou Výboru Európskeho parlamentu pre rozvoj pripomenula, že EÚ sa dlhodobo snaží riešiť príčiny migrácie a cez rozvojovú pomoc zlepšovať situáciu v najchudobnejších regiónoch. „Skôr, než Robert Fico začne niekoho poučovať o tom, ako je treba riešiť problémy priamo v tých krajinách, kde vzniknú, mal by mu niekto vysvetliť, že väčšina tých, čo sa sem snažia doplávať cez Líbyu, sú obete vojny, ktorým vo vlastnej krajine ide o život. Ako to chce Fico riešiť, aby predišiel masovej vlne utečencov? Bude v OSN presadzovať vyslanie mierových síl do všetkých vojnových oblastí na Blízkom Východe a v Afrike? Pošle tam slovenských vojakov?“, pýta sa Anna Záborská.

Viac..  EÚ a Nórsko sa dohodli na partnerstve v oblasti surovín a batérií

O red

Odporúčame pozrieť

Podpredseda EP Hojsík: Reakcia na lživé obvinenia Fica

Stanovisko podpredsedu Európskeho parlamentu Martina Hojsíka, v ktorom reaguje na vyjadrenia premiéra Roberta Fica k …

Consent choices