Závody v zbrojení na Blízkom východe a tma v Sýrii

Podľa J. Fischera budú problémy na Blízkom východe ďalej narastať aj z dôvodu, že región nemá ani vonkajšieho hegemóna ani dominantnú mocnosť, ktorá by ho stabilizovala. USA už nie sú ochotné hrať túto úlohu.

Prázdnota vytvorená stiahnutím USA však spôsobuje len destabilizáciu. V regióne v súčasnosti súperia dve najväčšie mocnosti – Irán a Saudská Arábia. Ich bojiská sú v Jemene, Sýrii, Iraku a Libanone. Ak nepríde k zásahu zvonku, predpokladajú experti eskaláciu a dlhú dobu násilia, konfliktov a humanitárnych katastrof. Okrem toho obe strany konfliktu využívajú a vyzbrojujú extrémistické a teroristické skupiny, čo môže spôsobiť ďalší nárast teroristických útokov na celom svete.

Saudská Arábia, Izrael a ďalší tradiční spojenci USA sa obávajú, že nová Obamova dohoda s Iránom a spoločný postup USA a Iránu proti ISIS môžu spôsobiť výmenu partnerov v regióne. Tieto obavy stačia na to, aby sa rozbehli závody v zbrojení. Alebo snahy Saudskej Arábie o získanie vlastných jadrových zbraní.

+++

Okrem zničenej krajiny a tisícov mŕtvych ukazuje vojna v Sýrii ďalšiu krutú tvár. Štyri roky brutálneho konfliktu spôsobili, že sa krajina ponorila do tmy. Podľa Amnesty International je Sýria o 83% tmavšia ako pred vypuknutím vojny v roku 2011. Najväčšie sýrske mesto Aleppo, kde sa odohrali najťažšie boje, je dnes tmavšie o 97%.

Pozrite si kampaň Amnesty International – SYRIA: TURN THE LIGHTS BACK ON.

 

O Milan Polešenský

Generálny sekretár Union of European Federalists Slovakia.

Odporúčame pozrieť

Európska únia uvalí sankcie na radikálnych izraelských osadníkov v Predjordánsku

Európska únia (EÚ) po prvý raz uvalí sankcie na radikálnych izraelských osadníkov na západnom brehu …

Consent choices