schulz
Martin Schulz /v strede/ pri preberaní ocenenia. PHOTO: redakcia/European Parliament 2015.

Šéf europarlamentu Schulz dostal cenu Karola Veľkého, za podporu demokracie

Predseda EP Martin Schulz sa stal 57. laureátom medzinárodnej Ceny Karola Veľkého. Dnes si ju prevzal počas slávnostnej ceremónie v Aachene. Cenu dostal za svoju prácu pri podpore demokracie. Podľa organizátorov sa aj vďaka nemu Európsky parlament stal viditeľnejším, počuteľnejším a pochopiteľnejším. Takisto ide aj o jeho úlohu v procese „vrcholových kandidátov“ pred voľbami do Európskeho parlamentu 2014.

Porota vo vysvetľujúcom stanovisku vyzdvihuje, že už od začiatku svojho mandátu na poste predsedu EP, dal M. Schulz jasne najavo že „bude bojovať za rešpektovanie parlamentu exekutívou, ak budú práva občanov v ohrození“ a pustí sa do súboja s kýmkoľvek, kto si myslí,“ že viac Európy možno dosiahnuť menšou mierou parlamentarizmu“. Porota tiež cituje Schulzovu úlohu pri propagácii procesu „vrcholových kandidátov“ (kandidátov na post predsedu EK) pred voľbami do EP 2014.

Slávnostného odovzdávanie ceny sa zúčastnil nemecký prezident Joachim Gauck, francúzsky prezident F. Hollande či jordánsky kráľ Abdulláh.

Medzi ďalšími 800 hosťami boli aj fínsky prezident Sauli Niinistö, rakúsky kancelár Werner Faymann, litovská prezidentka Dalia Grybauskaitė, ukrajinský prezident Petro Porošenko,španielsky kráľ Filip s manželkou Letiziou, predseda Európskej rady Donald Tusk, predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker, predseda Euroskupiny Jeroen Dijsselbloem, prezident Európskej investičnej banky Werner Hoyer či jordánska kráľovná Rania.

PREJAV MARTINA SCHULZA PRI PREBERANÍ CENY V NEZMENENOM ZNENÍ

Horizonty Európy: úžiny alebo otvorené more?

Dnes mám tú česť a prevezmem si cenu Karola Veľkého, ktorá sa každoročne udeľuje za zásluhy o európsku integráciu. Ide o mimoriadne prestížne ocenenie s dlhým zoznamom nositeľov, ktorých mená ma napĺňajú pokorou.  Táto cena mi dodá odvahu, aby som sa ďalej zasadzoval za ambicióznu Európsku úniu. Pretože EÚ aj napriek útokom z rozličných strán zostáva dôležitým nástrojom, pomocou ktorého dokážeme čeliť nespočetným výzvam.

Európska únia je synonymom mierového projektu s rozsahom, aký Európa doteraz nezažila. Je to ešte dôležitejšie pripomínať tento rok, v ktorom oslavujeme 70 rokov mieru, od skončenia druhej svetovej vojny.  Spomienky sa vytrácajú a občania tento mier považujú za samozrejmý, preto je logické a správne, že očakávajú ďalšie výsledky, aby EÚ aj naďalej dôverovali.  Možnosti Európskej únie naplniť očakávania ľudí sú obrovské, či už v oblasti hospodárstva, ochrany životného prostredia, migrácie, alebo všeobecnejšie pri obrane záujmov Európy na svetovej scéne.

Toto spektrum dynamicky sa rozvíjajúcich oblastí zadefinuje životy európskych občanov a jeho podstata si v záujme účinných riešení vyžaduje koordinovaný prístup. Napriek tomu sa EÚ, najmä v dôsledku činnosti odstredivých politických síl v rôznych členských štátoch, dostáva do víru bezvýsledných úvah. To často odvádza pozornosť od problémov, ktorých riešenie ľudia očakávajú.  Európska únia sa dokonca často stáva obetným baránkom v hlavných mestách členských štátov: pre niektoré vlády je viniť Brusel najjednoduchším spôsobom ako vysvetliť problém. Výsledkom je, že občania pociťujú veľkú izolovanosť od EÚ. Vnímajú ju ako nafúknutý mechanizmus, ktorý sa viac zaujíma o svoje vnútorné procesy než o boj za záujmy ľudí. 

Ako príklad si zoberme hlavné línie diskusií o EÚ za uplynulé roky. Témou, ktorá sa  objavovala najčastejšie vo vysielaní, bola diskusia o zotrvaní v EÚ alebo o vystúpení z nej, a to najmä v prípade Grécka a Veľkej Británie.

Viac..  Vláda na post eurokomisára za SR podporuje Šefčoviča

Tieto otázky netreba brať na ľahkú váhu. Zároveň to však nie sú problémy, ktoré by mali zásadný vplyv na každodenný život ľudí. Ak by štátnici správne pochopili a obhajovali skutočné zásluhy EÚ a jej schopnosť pomáhať ľuďom, nastolené pozitívne témy by boli zaujímavejšie a podnetnejšie. Ako príklad toho, že pozitívny a progresívny projekt povzbudzuje ľudí, stačí spomenúť otvorenie spoločného trhu.

Pravidlom čoraz globalizovanejšieho sveta, v ktorom žijeme, je to, že problémy sa spravidla nezastavujú na hraniciach štátov. Súlad na európskej úrovni je preto veľmi dôležitý a bez ťažkostí by sme mali dokázať realizovať projekty, ktoré ľuďom opäť ukážu, čo Európska únia dokáže. Sily, ktoré sa bez ohľadu na realitu globalizovaného sveta usilujú o opätovný návrat národných štátov, by chceli, aby sme sa stiahli do našich štátikov, v ktorých by sme zrejme našli najjednoduchšie riešenia tých najzložitejších problémov. Tento rozporuplný prístup, založený na nereálnom svete, je lákavý svojou zdanlivou jednoduchosťou a brzdí odvážne projekty EÚ a jej občanov.

Nová Komisia a obrovské zmeny okolo nás, nám pomohli, aby sme si vyhrnuli rukávy a dali sa do práce. Svoju podobu nadobúda investičný plán na urýchlenie rastu, hovorí sa o energetickej únii o jednotnom digitálnom trhu, bola navrhnutá nová migračná politika. EÚ sa jednohlasne vyjadruje k  Ukrajine a parížska konferencia o zmene klímy bude pre Európanov ďalšou šancou viesť, nie iba nasledovať.

Presne toto sú oblasti, kde aktivity EÚ môžu občanom priniesť výsledky a poskytnúť im dôvod, aby únii opäť dôverovali. 

Táto agenda je zároveň od posledných volieb do Európskeho parlamentu spojená s významným posilnením demokratickej reprezentatívnosti v EÚ prostredníctvom systému hlavných kandidátov. Vďaka nemu sa predseda Európskej komisie vyberá na základe výsledkov týchto volieb.

Európski politici musia využiť túto dynamiku a ďalej sa odvážne, predvídavo a dlhodobo usilovať o rozvíjanie daných cieľov. Pracovným princípom nesmie byť krízové riadenie typické pre uplynulé roky a charakterizované minimálnym úsilím a vierou, že to bude stačiť. Je najvyšší čas, aby politici odsunuli do úzadia svoju-takmer-závislosť od prieskumov verejnej mienky, ktorá vedie iba ku kozmetickým úpravám politík.. Namiesto toho by mali znovu objaviť schopnosť chopiť sa problémov a príležitostí a klásť si za cieľ trvalé riešenia.  Môžeme vidieť aký ničivý vplyv majú politici, ktorí sa namiesto toho, aby ostatných viedli svojím odhodlaním, bojazlivo obzerajú a umožňujú iným, ničivejším silám udávať tón.

Odvážnejší a dlhodobo orientovaný prístup, ktorý presadzovali otcovia európskej integrácie, priniesol mier, zblížil nepriateľov a znovu postavil Európu z ruín. Nezabudnime na to!

O red

Odporúčame pozrieť

brexit, londyn

Británia odmietla rokovania s EÚ o celoeurópskom programe mobility mladých ľudí

Britská vláda vylúčila akúkoľvek dohodu s EÚ, ktorá by mladým Britom uľahčila život, štúdium a …

Consent choices