jozef kollár
Jozef Kollár, šéf KOZ. PHOTO: redakcia/Miroslav Hajnoš.

Šéf odborárov Kollár: Minimálna mzda v EÚ má obrovské rozdiely, chceme sociálnu Úniu

jozef kollár
Jozef Kollár, šéf KOZ. PHOTO: redakcia/Miroslav Hajnoš.

Jozef Kollár je členom výkonného výboru Európskej odborovej konfederácie. Tá združuje odborové centrály členských krajín EÚ. Kollár priznáva, že spolupráca s členskými štátmi je zložitá, keďže ich prioritou sú vlastné záujmy. Slovenskou prioritou je v rámci konfederácie zvyšovanie minimálnej mzdy u nás a snaha presadiť tzv. sociálnu úniu v EÚ.

Minimálna mzda je oproti ostatným členským štátom veľmi nízka. Čím si to vysvetľujete?

Je to spôsobené históriu a ekonomickým vývojom na Slovensku. V súčasnosti ale máme trend rastu HDP, a preto si myslím, že by aj minimálna mzda mala na Slovensku rásť. Chceme aj vďaka Európskej odborovej konfederácie (EOK) dosiahnuť, aby minimálna mzda bola podľa Eurostatu najmenej 60% z dosiahnutej priemernej mzdy v danej krajine.

V akom časovom horizonte by sme podľa vás mohli dospieť k takejto sume?

Keď sme sa začali rozprávať o dôstojnom živote a dôstojnej práci, stanovili sme si hranicu piatich rokov. Vychádzame z Európskej sociálnej charty, ktorú ratifikovala aj SR. Chceme využiť možnosť, keď bude Slovensko predsedať EÚ v roku 2016, aby sa zaoberala aj tkz. kohéznou politikou – čiže odstránením veľkých rozdielov medzi krajinami. V Luxembursku je napríklad minimálna mzda 1700 eur, taká suma je pre Slovenských občanov a zamestnávateľov momentálne len ťažko dosiahnuteľná. Máme však silnú podporu v radoch EOK, ktorá sa tejto problematike plánuje venovať.

Ako konkrétne plánujete s konfederáciou spolupracovať?

Navrhli sme jej, aby sa začali zaoberať otázkou sociálnej únie. Dnes už v rámci EÚ hovoríme o energetickej únii, menovej, daňovej únii, plánuje sa aj banková únia, ale akosi sa zabúda na to, že rozdiely v sociálnych otázkach Európanov sú obrovské. A práve tieto veľké nepomery chceme vyrovnávať.

Viac..  Europoslankyňa Miriam Lexmann: Musíme prehodnotiť ciele "Green Dealu"

Slováci sú na konci rebríčka minimálnej mzdy, ale na vrchole v produktivite práce…

Je to jeden z argumentov, ktoré používame pri rokovaniach so zamestnávateľmi, pretože táto produktivita sa neodzrkadľuje na mzdách. Je však pravda, že v otázke minimálnej mzdy postupujeme pomaly k vyšším číslam možno aj vďaka dialógu, ktorý vedieme s vládou SR. V súčasnosti máme minimálnu mzdu už vyššiu ako v Čechách.

Západné krajiny chcú zastaviť prílev Poliakov, kvôli dumpingovým cenám minimálnej mzdy.  Keďže sa to týka aj Slovákov, sme vďaka minimálne mzde na západe znevýhodnení?

Je pravda, že odbory sa hrdo hlásia, keď sa im podarí zastaviť dumpingovú prácu, ale necítim sa veľmi komfortne na takýchto rokovaniach. Väčšinou sa to týka ľudí z východnej Európy, ktorí sú ochotní robiť aj za nižšiu mzdu ako je minimálna, no stále je to viac než by si zarobili doma. Snažíme sa aj prostredníctvom odborov dosiahnuť, aby ľudia, ktorí tam prídu pracovať mali tie isté podmienky ako miestni, a aby zamestnávatelia nevyužívali dumpingové mzdy pre ľudí z iných krajín.

Na otázky spravodajského portálu EuropskeNoviny.sk odpovedal prezident KOZ SR Jozef Kollár.

O jac

Odporúčame pozrieť

bilcik

Vladimír Bilčík: V EÚ by sme mali mať garanciu minimálneho príjmu. VIDEOKOMENTÁR

Chcete byť v obraze? Prihláste sa na bezplatný odber spravodajstva z EÚ 👉 PRIHLÁSENIE. Zdieľaj …

Consent choices