Migrácia, pranie špinavých peňazí či falošné cigarety. Program na budúci týždeň

Európsky program v oblasti migrácie 2015-2020

Poslanci budú v stredu ráno diskutovať s podpredsedom Komisie Fransom Timmermansom a zástupcom Rady o európskom programe v oblasti migrácie, ktorý bol predstavený 13. mája. Program by mal byť postavený na štyroch pilieroch: silnejšej spoločnej azylovej politike – vrátane celoúnijného systému presídľovania a núdzového presunu medzi členskými štátmi, boji proti obchodovaniu s ľuďmi a prevencii voči neregulárnej migrácii, ochrane vonkajších hraníc Únie a novej politike v oblasti legálnej migrácie.

Prísnejšie pravidlá v oblasti prania špinavých peňazí v boji proti daňovým únikom a financovaniu terorizmu

Mená konečných vlastníkov podnikov by mali byť uvádzané v centrálnych registroch členských štátov, ktoré budú prístupné pre vnútroštátne orgány aj pre verejnosť. Vyplýva to z dohody parlamentných vyjednávačov so zástupcami Rady, o ktorej budú v stredu hlasovať poslanci. Nová smernica by mala pomôcť v boji proti praniu špinavých peňazí, daňovým trestným činom a financovaniu terorizmu. Parlament bude hlasovať aj o nových pravidlách umožňujúcich jednoduchšie vystopovanie finančných transferov.

Rozprava o situácii v Maďarsku
Poslanci budú v utorok popoludní diskutovať s podpredsedom Komisie Fransom Timmermansom o situácii v Maďarsku v súvislosti s vyhlásením premiéra Viktora Orbána o možnom znovuzavedení trestu smrti v krajine a verejnou konzultáciou o imigrácii, ktorú spustila maďarská vláda.

Opatrenia na zamedzenie obchodu s konfliktnými nerastmi  

Poslanci budú v utorok diskutovať a v stredu hlasovať o legislatívnom návrhu, ktorý by mal pomôcť zastaviť prílev financií ozbrojeným skupinám z predaja cínu, tantalu a volfrámu, ako aj ich rúd a zlata. Predkladaný text, ktorý schválil výbor EP pre medzinárodný obchod, predpokladá povinnú certifikáciu taviarní a rafinérií a dobrovoľnú certifikáciu pre operátorov, ktorí kupujú, spracúvajú a využívajú tieto nerasty a kovy pri výrobe mobilných telefónov, pračiek, chladničiek a ďalších spotrebičov.

Rozprava o navrhovanej stratégii jednotného digitálneho trhu

Nová stratégia EÚ v oblasti jednotného digitálneho trhu, ktorú 6. mája prijala Európska komisia, bude v utorok dopoludnia predmetom plenárnej rozpravy. Stratégiu, ktorá pozostáva zo 16 iniciatív – vrátane návrhov v oblasti elektronického obchodu, geografického blokovania, telekomunikácií, či autorského práva, poslancom predstaví podpredseda Komisie pre jednotný digitálny trh Andrus Ansip.

 

Poslanci navrhnú zmeny pre zlepšenie zdravotnej starostlivosti v EÚ

Parlament bude v pondelok diskutovať a v utorok hlasovať o uznesení, ktoré predstaví návrhy na zlepšenie zdravotnej starostlivosti a zvýšenie bezpečnosti pacientov. Poslanci sa okrem iného zamerajú na opatrenia na boj proti zvyšujúcej sa odolnosti voči antibiotikám. Vyjadria tiež znepokojenie nad infekciami v zariadeniach zdravotnej starostlivosti, ktoré podľa dostupných údajov postihujú 8 – 12% hospitalizovaných pacientov v EÚ.

Falšované cigarety: Poslanci budú diskutovať o budúcnosti dohôd Únie s tabakovými spoločnosťami

Mala by EÚ odstúpiť od dohôd proti falšovaniu cigariet so štyrmi významnými tabakovými spoločnosťami? Podľa niektorých poslancov tieto dohody stratili zmysel po prijatí novej smernice o tabakových výrobkoch, ktorá zaviedla lepšie nástroje sledovania cigariet. Plénum bude o tejto otázke diskutovať v pondelok potom, ako sa k nej vyjadrí Komisia. Prvá z dohôd s tabakovými spoločnosťami vyprší v júli 2016.

Viac..  Slovenskí europoslanci žiadajú SZĽH, aby hráči z KHL nehrali v reprezentácii

Poslanci zhodnotia reformné úsilie Turecka za rok 2014

Poslanci počas stredajšej rozpravy k správe o pokroku Turecka za rok 2014 pravdepodobne vyzvú vládu v Ankare na zintenzívnenie boja proti korupcii, garantovanie slobody médií a prejavu a rešpektovanie nezávislosti súdnictva. Navrhované uznesenie, o ktorom bude Parlament hlasovať vo štvrtok, žiada tureckú exekutívu, aby sa jednoznačne prihlásila k demokratickým pravidlám a princípom a vyzýva na intenzívnejšiu spoluprácu medzi EÚ a Tureckom v oblasti zahraničnej politiky.

Bezpečnosť a obrana Únie: Priority EP pred júnovým samitom

Poslanci počas utorkovej rozpravy s vysokou predstaviteľkou Únie pre zahraničné veci Federicou Mogherini pravdepodobne vyzvú Európsku úniu a jej členské štáty, aby v súvislosti s novými bezpečnostnými výzvami na hraniciach EÚ okamžite zvýšili svoj príspevok k vlastnej bezpečnosti a obrane. Rozprava sa uskutoční pred netrpezlivo očakávaným júnovým samitom Európske rady, na ktorom sa budú lídri členských štátov zaoberať otázkami obrany a bezpečnosti.

Očakávania od samitu Východného partnerstva v Rige

Poslanci budú v stredu diskutovať s vysokou predstaviteľkou Únie pre zahraničné veci Federicou Mogherini o očakávaniach v súvislosti s nadchádzajúcim samitom Východného partnerstva, ktorý sa uskutoční v dňoch 21. – 22. mája v lotyšskej Rige.  Na samite sa zúčastnia lídri EÚ a krajín východného susedstva.

Rozprava o kríze v Bývalej juhoslovanskej republike Macedónsko

Politická kríza v Bývalej juhoslovanskej republike Macedónsko, ktorú minulý víkend prehĺbilo zabitie štrnástich etnických Albáncov a ôsmich príslušníkov polície, bude v stredu popoludní predmetom rozpravy poslancov s vysokou predstaviteľkou Únie pre zahraničné veci Federicou Mogherini. Počas celodennej policajnej razie v albánskej štvrti severomacedónskeho Kumanova zahynulo spolu 22 osôb. Vláda označuje albánske obete prestreliek za teroristov.

Smernica o materskej dovolenke: Výzva na dosiahnutie dohody

Zámer Európskej komisie stiahnuť návrh smernice o materskej dovolenke, ktorej prijatie už štyri roky blokuje Rada ministrov EÚ, bude v utorok popoludní predmetom rozpravy poslancov so zástupcami Rady a Komisie. Návrh uznesenia, o ktorom bude Parlament hlasovať v stredu, vyzýva Radu, aby pokračovala v rokovaniach s cieľom dosiahnuť spoločnú pozíciu členských štátov.

O ram

Odporúčame pozrieť

M. Beňová: Únia bude mať špecializovaný úrad na boj proti praniu špinavých peňazí

Poslanci Európskeho parlamentu sa dnes zaoberali posúdením návrhu jednotných pravidiel Európskej únie zameraných na boj …

Consent choices