PHOTO: Ilustračné. © European Parliament 2015

VIDEO: Deň otvorených dverí v europarlamente. Pozrite sa s nami do zákulisia

Tohtoročné dni otvorených dverí Európskeho parlamentu sa niesli v téme zhodujúcej sa s témou európskych inštitúcií pre rok 2015 – medzinárodný rozvoj. K poslancom, čo vyzdvihli dôstojnosť žien sa pripojil aj laureát Sacharovej ceny Dr. Denis Mukwege. Je to konžský gynekológ, nazývaný aj „muž, čo lieči ženy.“

Každoročne dáva EÚ na rozvoj 60 miliárd eur, no v diskusii sa žiadali ďalšie kroky, ktoré by napomohli k efektívnejšiemu a rýchlejšiemu rozvoju. Táto Európska únia a najmä jej členské štáty nedodržujú prísľub z roku 1970. Vtedy prisľúbili na rozvojovú spoluprácu každý rok 0,7 %,“ povedala Ulrike Lunacek zo Strany zelených.

Počas dní otvorených dverí sa pred dverami rokovacích sál rozložili politické skupiny. Jedno zo stanovíšť poukazovalo na potrebnú reakciu na nedávnu katastrofu v Nepále. Poslanec Liberálnych demokratov sa venoval foteniu s návštevníkmi. „Je dôležité, aby sme im odpovedali na otázky. Mnohí ľudia sa ma pýtajú na naše mzdy, na naše povinnosti, chcú vedieť, či sme usilovní,“ povedal Louis Michel.

Viac..  Robert Hajšel: Ak chceme znižovať emisie skleníkových plynov, musíme dekarbonizovať priemysel

Pre budovou parlamentu obsadili stánky rozličné mimovládne organizácie a rozvojoví partneri. Objavila sa aj stena s grafitmi. Ľudia prijímajú našu kultúru grafity v posledných rokoch lepšie. Možno za to môže zmena generácií. Aj pouličné výtvarné umenie sa čoraz viac začleňuje do súčasného umenia,“ povedal Steve Locatelli, hosťujúci umelec.

Viac sa dozviete v priloženom videu:

O vik

Odporúčame pozrieť

europsky parlament

Srbsko a Kosovo musia zintenzívniť úsilie o normalizáciu vzájomných vzťahov

Belehrad a Priština musia znormalizovať vzájomné vzťahy a Skopje musí uskutočniť rozsiahle reformy. Vyplýva to …

Consent choices