štefanec
Ivan Štefanec, europoslanec. PHOTO: redakcia/red.

Ivan Štefanec: Jednotný digitálny trh prinesie ľuďom lacnejšie a kvalitnejšie služby

Prečo je pre Európsku Úniu dôležitý jednotný digitálny trh a ako sa k jeho vytváraniu stavia Európsky Parlament, odpovedá Europoslanec Ivan Štefanec.

Prečo je pre EÚ potrebný jednotný digitálny trh?

V dnešnej dobe máme voľný pohyb pracovných síl, tovaru, kapitálu, ale nemáme voľný pohyb informácií. Jednotný digitálny trh potrebujeme preto, aby sme odbúrali bariéry, ktoré bránia voľnému pohybu informácií. Tieto informácie sú kľúčom nielen pre zlepšenie konkurencie schopnosti, ale najmä zamestnanosti v Európe. Jednotný digitálny trh je dôležitý, aby mali ľudia lacnejšie a kvalitnejšie služby.

Aké by mali byť prvé kroky Európskeho Parlamentu na ceste k zavedeniu jednotného digitálneho trhu?

Predovšetkým treba podporiť návrh stratégie, s ktorým prišla Európska Komisia. Taktiež sme založili pracovnú skupinu pre oblasť digitalizácie, kde sa pravidelne stretávame s ľuďmi, ktorí sú zodpovední za túto oblasť. Európsky Parlament má jasnú predstavu , čo bude nasledovať krok za krokom v nasledujúcich rokoch. Postupne potrebujeme dosiahnuť tieto jednotlivé ciele a uskutočniť legislatívny proces, ktorý je potrebný pre úspešnú realizáciu stratégie.

Stotožňujete sa Vy osobne s krokmi, ktoré navrhla EK v rámci tejto stratégie?

Áno, stotožňujem, predovšetkým čo sa týka rozšírenia možností, zlepšenia infraštruktúry a zabezpečenia  širokopásmového internetu do 5 rokov pre 100% územia EÚ. Takisto v rámci odstránenia bariér internetového obchodu a geografickej blokácie. To sú kľúčové princípy.

Bude vytváranie jednotného digitálneho trhu prioritou pre Slovensko počas jeho predsedníctva Rade EÚ?

Viac..  Europarlament prijal smernicu o práci pre digitálne platformy

Verím že áno, je to síce skôr otázka na vládu, ktorá vzíde z nových volieb, ale digitálna agenda je jednou z priorít Európskeho Parlamentu a Komisie. Z toho budú určite vyplývať aj úlohy pre slovenské predsedníctvo.

Kedy by mohol jednotný digitálny trh v rámci EÚ v praxi fungovať?

Aby sme boli realisti, treba povedať, že odstránenie všetkých prekážok, geografických blokovaní a licencií nepríde zo dňa na deň. Príkladom je roaming, ktorý ešte stále nebol odstránený, i keď Europarlament sa o to zasadil. Stále však naráža na prekážky z jednotlivých členských štátov. To nám však neuberá z chuti tieto bariéry odstraňovať a verím, že v horizonte piatich rokov sa podarí vybudovať skutočný jednotný digitálny trh, ktorý môže posunúť ďalej životnú úroveň ľudí. Lebo predovšetkým to je to, o čo ide.

Na otázky spravodajského portálu EuropskeNoviny.sk odpovedal europoslanec Ivan Štefanec.

O dom

Odporúčame pozrieť

europsky parlament

Europoslanci žiadajú ráznu reakciu v rámci boja proti ruskému zasahovaniu

Európsky parlament vyzýva politické vedenie v EÚ a členské štáty, aby urýchlene a rázne bojovali …

Consent choices