JDT diskusia
workshop na tému budovania jednotného digitálneho trhu. PHOTO: redakcia.dom

Budovanie jednotného digitálneho trhu ako možná priorita slovenského predsedníctva EÚ

Ministerstvo zahraničných vecí  SR v spolupráci s Centrom pre európske záležitosti zorganizovalo v Európskom informačnom centre v Bratislave workshop Národného Konventu  na tému “Budovanie jednotného digitálneho trhu ako možná priorita Slovenska počas predsedníctva Rade EÚ“.

Úvod do problematiky jednotného digitálneho trhu priniesol do diskusie  Vladimír Šucha, generálny riaditeľ Spoločného výskumného centra EK, ktorý zároveň prostredníctvom grafov poukázal na problémy súčasného internetového obchodovania. Ako podnikateľ v cezhraničnom internetovom obchode opísal bariéry a náročnosť takéhoto podnikania Dominik Brichta, CEO Electronic Star, a.s. Potrebu vytvorenia jednotného digitálneho trhu zhodnotili aj europoslanec Ivan Štefanec a stály zástupca SR pri Európskej únii Radoslav Repa.

Diskutovalo sa o bariérach zahraničného internetového obchodovania, o potrebe ich odstránenia, ale aj problematike ochrany osobných údajov na internete. Podľa Národného Konventu, len 15% užívateľov internetu nakupuje prostredníctvom neho zo zahraničia. Nízky záujem o takéto nakupovanie je spojený s vyššími výdavkami,  akými sú clá či náklady na dopravu. Až 93% malých a stredných podnikov zase kvôli obmedzeniam cezhraničný predaj nepodniká. Európska Komisia však má ambíciu vytvoriť z vnútroštátnych trhov členských krajín jeden spoločný digitálny trh, ktorý by tieto obmedzenia odstránil. Podľa nej by jednotný trh priniesol do hospodárstva EÚ až 415 miliárd eur ročne a množstvo pracovných miest.

Viac..  EÚ ohlásila vyše sedem miliardovú pomoc pre Egypt

Stratégiu na zavedenie jednotného digitálneho trhu predstavila Európska Komisia 6.mája. Podľa EK by mali mať občania možnosť slobodne prekračovať hranice v online priestore rovnako, ako tomu je v realite. Vytvorenie jednotného digitálneho trhu by podľa europoslanca Ivana Štefanca zároveň prispelo k zvýšeniu konkurencieschopnosti EÚ na svetovom trhu a zvýšeniu zamestnanosti . Vybudovanie jednotného digitálneho trhu je jednou z priorít súčasnej Európskej Komisie a je veľmi pravdepodobné, že ňou bude aj počas slovenského predsedníctva Rady EÚ.

 

O dom

Odporúčame pozrieť

europsky parlament

Europoslanci žiadajú ráznu reakciu v rámci boja proti ruskému zasahovaniu

Európsky parlament vyzýva politické vedenie v EÚ a členské štáty, aby urýchlene a rázne bojovali …

Consent choices