benova
Monika Flašíková-Beňová, slovenská europoslankyňa. PHOTO: © European Union 2015- Source EP.

Flašíková Beňová: Výzvy ohľadom obnovenia trestu smrti sú len mlátením prázdnej slamy

Poslanci Európskeho parlamentu sa dnes zaoberajú situáciou v Maďarsku, v súvislosti s vyhlásením maďarského premiéra o možnom znovuzavedení trestu smrti v krajine a verejnou konzultáciou o imigrácii, ktorú spustila maďarská vláda.

Podnetom sa začiatkom mája zaoberal aj výbor EP pre občianske slobody, spravodlivosť a vnútorné veci (LIBE). „Ako členka výboru si dovolím povedať, že nebolo ani veľmi o čom diskutovať. Otázka trestu smrti je pre členské štáty EÚ dávno uzavretá. K jeho zrušeniu pritom mnohé pristúpili dávno pred svojím vstupom do Únie. To je presne aj prípad Maďarska,“ priblížila poslankyňa EP Monika Flašíková Beňová. Podobné výzvy považuje len za zúfalú snahu o vytĺkanie politického kapitálu a zastavenie pokračujúceho poklesu preferencií vládnej strany u našich južných susedov.

„Ochrana a bezpečnosť občanov by samozrejme mali byť na prvom mieste pre predstaviteľov vládnej moci v akejkoľvek členskej krajine EÚ, a to bez výnimky. Výzvy ohľadom obnovenia trestu smrti sú však len mlátením prázdnej slamy, ako aj možnou neschopnosťou účinne bojovať s kriminalitou. Trest smrti navyše dokázateľne nemá vplyv na pokles závažnej trestnej činnosti,“ upozornila europoslankyňa. Zároveň to považuje signál mentálneho približovania sa maďarského Fideszu k svojmu momentálne najväčšiemu rivalovi, ktorým je pravicovo extrémistický Jobbik. Ide o smutný príklad kedy sa štandardný politický subjekt postupne prispôsobuje vykrikovaniu zo strany extrémistov. „Tolerancia a približovanie sa k extrémizmu vedie k ospravedlňovaniu nezákonností a postupnému rozkladu demokracie. Štandardné európske politické strany by mali byť schopné ponúkať alternatívu a nie sa len prispôsobovať populistom, lenivcom a rôznym iným pravicovo extrémistickým indivíduám,“ uzavrela poslankyňa.

Viac..  Poberatelia dôchodkov mimo EÚ musia do 15. apríla doručiť Potvrdenie o žití

O ram

Odporúčame pozrieť

M. Wiezik: Zmrazené fondy pre Maďarsko môžu byť uvoľnené len ak dôjde k náprave

V súvislosti s dnešným rozhodnutím Európskeho parlamentu (EP) žalovať Európsku komisiu za uvoľnenie eurofondov Maďarsku …

Consent choices