Ukrajinskí dobrovoľníci zajali Rusov zo špeciálnych síl

KYJEV – Príslušníci ukrajinských ozbrojených síl údajne zajali dvoch ruských vojakov, bojujúcich na východe Ukrajiny po boku proruských separatistov. Aj napriek tomu, že Moskva stále popiera nasadenie ruských vojakov na Ukrajine, hovorca ukrajinskej armády uviedol, že sa príslušníkom dobrovoľníckej jednotky Ajdar podarilo dvoch vojakov zajať.

„K zadržaniu skutočne došlo. Teraz s nimi pracujú naši spravodajci. Ďalšie informácie zatiaľ nie sú k dispozícii,“ povedal plukovník Andrij Lysenko podľa denníku Ukrajinska pravda.

Agentura Unian s odvolaním sa na lekára, ktorý Rusom ošetril ich zranenia, oznámila mená zajatcov: Alexander Alexandrov a dôstojník Jevgenij Jerovejev z 3. gardovej brigády špeciálnych síl z mesta Togliatti, ktorí do boja vyrazili z jednej z hlavných povstaleckých bášt, Luhanska, a to vraj na základe mylnej informácie, že ukrajinský dobrovoľnícky prápor opustil svoju pozíciu.

Krvavý dôsledok hlúposti

O zajatí „dvoch ozbrojencov z ruskej diverznej a prieskumnej skupiny“ informoval najprv jeden z ukrajinských dobrovoľníkov na sociálnej sieti. Podľa neho nepriateľská jednotka skúmala bdelosť ukrajinskej obrany po stiahnutí časti síl, pričom v boji prišiel o život jeden ukrajinský poddôstojník.

Bol to vraj „krvavý dôsledok ďalšej veľkej hlúposti“, ktorá dovoľuje separatistom beztrestne ostreľovať ukrajinské pozície, zatiaľčo ukrajinskí vojaci sa vraj môžu len pozerať, pretože strážia mier a vojna sa nekoná.

Viac..  Scholz varoval pred voľbami do EP pred nárastom pravicového populizmu

Jedenásťtisíc vojakov

Armádny hovorca Lysenko uviedol, že navzdory prímeriu počas uplynulých 24 hodín v potýčkach s proruskými separatistami v Donbase na východe Ukrajiny traja ukrajinskí vojaci zahynuli a ďalších 17 utrpelo zranenie, píše denník the Guardian.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko nemeckej televíznej stanici ZDF tento týždeň povedal, že od vyhlásenia nového prímeria 15. februára zahynulo v Donbase pri ostreľovaní separatistov 83 ukrajinských vojakov a viac než 400 utrpelo zranenia. Uviedol tiež, že v súčasnej dobe je na ukrajinskom území 11 000 ruských vojakov, ktorí podporujú vzbúrencov.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O ram

Odporúčame pozrieť

ukrajina-eu

Februárový samit EÚ s Ukrajinou sa uskutoční v Kyjive

Samit Ukrajiny a Európskej únie (EÚ) sa uskutoční 3. februára v Kyjive. V pondelok o …

Consent choices