benová
Europoslankyňa Monika Beňová. PHOTO: European Union- EP.

Flašíková Beňová: Odmietanie smernice o materskej dovolenke je prejavom schizofrenického správania

Európsky parlament (EP) sa dnes zaoberaá návrhom uznesenia, ktoré má pomôcť obnoviť prípravu novej smernice týkajúcej sa materskej dovolenky. Je nevyhnutné priniesť riešenie patovej situácie, ktorá pri tejto dôležitej téme vznikla medzi parlamentom, ktorý jej znenie schválil v prvom čítaní a Radou EÚ, ktorá sa na nej nevie dohodnúť už niekoľko rokov.

Návrh uznesenia vyjadruje ľútosť parlamentu nad zablokovaním prijatia smernice o materskej dovolenke zo strany Rady EÚ. „Išlo o jednoznačný prejav odporu voči právam žien a ich vedomé pošliapavanie. Viacerí dokola omieľame fakty o nevyhnutnosti zlepšovania pracovných podmienok žien v EÚ a keď má konečne prísť na lámanie chleba, praktické kroky napriek snahe poslancov zlyhávajú,“ uviedla europoslankyňa Monika Flašíková Beňová. Odmietanie novelizácie smernice a s ňou súvisiace predĺženie trvania materskej dovolenky, ako aj jej primerané navýšenie, je pritom akoby sme ženám chceli nie pomáhať, ale naopak trestať ich za pôrod.

„Opakovane sa tu pritom bije na poplach z dôvodu stupňujúcej sa demografickej krízy v Európe. Riešenia, ktoré sa ponúkajú sú napriek tomu niektorými inštitúciami odmietané, čo považujem tak trochu za prejav schizofrenického správania,“ upozornila poslankyňa. Prípadné obnovené rokovania na túto tému sa budú týkať zlepšenia štandardov z hľadiska ochrany tehotných žien, pracovníčok, ktoré nedávno porodili alebo dojčia. „Ich súčasťou by sa mohli stať aj návrhy týkajúce sa legislatívy ohľadom platenej otcovskej dovolenky. Európsky parlament touto snahou berie na seba zodpovednosť vysiela pozitívny signál smerom k podpore rodičovstva a ochrane materstva v rámci EÚ,“ uzavrela Monika Flašíková Beňová.

Viac..  Slovenskí europoslanci žiadajú SZĽH, aby hráči z KHL nehrali v reprezentácii

O ram

Odporúčame pozrieť

M. Beňová: V posilňovaní práv žien musíme pridať

Úvod tohto týždňového plenárneho zasadnutia Európskeho parlamentu venovali europoslanci aj problematike rovnosti žien a mužov …

Consent choices