mikolášik
Miroslav Mikolášik, europoslanec. PHOTO © European Union 2015.

Mikolášik: Nedovoľme mobily a laptopy za cenu ľudských životov

Obchod s nerastami, ktorých ťažba podporuje ozbrojené konflikty, nesmie mať na európskom trhu miesto a je čas, aby ho jednoznačne odmietla aj EÚ, vyhlásil europoslanec Miroslav Mikolášik (EĽS/KDH) počas zasadnutia Európskeho parlamentu v Štrasburgu v súvislosti s hlasovaním o konfliktných mineráloch. Návrh predložený Výborom pre medzinárodný obchod (INTA) je podľa neho nedostatočný.

Dnes máme šancu skutočne pomôcť rozvojovým krajinám, ak EÚ prijme najprísnejšie pravidlá pre reguláciu obchodu s konfliktnými minerálmi. Sme povinní to urobiť, v hre sú ľudské životy a morálka nášho obchodného systému, upozornil Mikolášik, ktorý poukazuje na platonické snahy o reguláciu zo strany INTA. Ako tvrdí, podľa návrhu výboru by bolo používanie nerastov z konfliktných oblastí v elektronických zariadeniach, ktoré sa predávajú v Európe, možné aj naďalej.

Nikto z nás nechce vlastniť ani používať mobily, laptopy či inú elektroniku, ktoré vznikajú aj za cenu ľudských životov. Tu už nie je čas na kompromisy, potrebujeme prijať dôsledné právne opatrenia na zamedzenie prepojenia ťažby nerastov a ozbrojených konfliktov,” apeluje Mikolášik, ktorý je aj predsedom Pracovnej skupiny EĽS pre bioetiku a ľudskú dôstojnosť. Regulácia je snahou, aby sa v elektronických zariadeniach predávaných v krajinách EÚ naďalej nevyskytovali materiály a nerastné suroviny, ktoré sa ťažia v rozvojových krajinách, kde dochádza k ozbrojeným konfliktom. Ťažba a predaj nerastov totiž takto pomáha financovať ozbrojené skupiny, násilie alebo porušovanie základných ľudských práv v Demokratickej republike Kongo, Myanmare, Stredoafrickej republike či Zimbabwe. Nebráňme sa dovozu nerastov z rozvojových krajín, ale robme to zodpovedne! Cena môže byť privysoká,“ uzavrel Mikolášik.

Viac..  Eurobarometer: Súčasná geopolitická situácia zvyšuje význam európskych volieb

V súvislosti s hlasovaním Mikolášik víta vyhlásenie 144 biskupov z 38 krajín a 5 kontinentov o potrebe väčšej regulácie. Tí žiadajú, aby bola legislatíva záväzná a nie iba dobrovoľná, a to pre všetky európske firmy, ktoré umiestňujú na európske trhy produkty obsahujúce minerály z konfliktných oblastí a aby platila na všetky prírodné zdroje. Návrh INTA umožňuje dobrovoľnú schému a limituje povinné požiadavky iba na úzky počet firiem a pravidlá zužuje iba na štyri minerály – cín, tantal, volfrám a zlato.

O ram

Odporúčame pozrieť

koronavirus, afrika

Pandémia koronavírusu môže mať v mnohých rozvojových krajinách devastujúce následky, upozorňujú europoslanci

Na Africkom kontinente môže mať koronavírus skutočne devastujúce následky, tvrdí predseda rozvojového výboru EP Tomas …

Consent choices