Varufakis predstavil ďalší Grécky návrh. Trojka ho opäť odmietla

BRUSEL – Po ďalšom kole rokovaní medzi Gréckom a Trojkou (Európskou centrálnou bankou, Medzinárodným menovým fondom a Európskou komisiou) Grécko predstavilo nový revidovaný rozpočet. Veritelia však vyhlásili “Nie, ďakujeme. Skúste to znova.”

Grécky premiér Alexis Tsipras zákonodarcom povedal, že plán nezíska súhlas od veriteľov a že Grécko predloží novú ponuku v najbližších dňoch, napísal portál businessinsider.com.

Hovorkyňa Európskej únie to odmietla komentovať. Hovorca Európskej komisie uviedol, že na preklenutie priepasti medzi dvomi stranami budú potrebovať viac času.

Grécko ponúklo riešenie v podobe DPH vo výške 15 percent na väčšinu tovarov a 6,5-percentnou základnou sadzbou, s ďalším navýšením až do troch percent pri platbe v hotovosti.

Rozhovory prebiehajú už niekoľko mesiacov. Analytici sa domnievajú, že platby by mohli byť zrealizované v júni.

Pokroky v rokovaní

Medzinárodný menový fond (MMF) robí pokroky v rokovaniach s Gréckom o finančnej pomoci. Uviedla to šéfka MMF Christine Lagard. Zároveň dodala, že MMF musí zohľadňovať postoje medzinárodnej komunity.

“Neustále vedieme diskusie a v týchto rokovaniach s gréckymi predstaviteľmi nastal určitý pokrok,“ povedala šéfka Medzinárodného menového fondu Christine Lagarde.

Viac..  Cipollone: Inflácia v eurozóne môže v polovici roka 2025 dosiahnuť cieľ ECB

Príliš pomaly

Nemecký minister financií Wolfgang Schäuble však v utorok upozornil, že rozhovory s Gréckom idú príliš pomaly. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na dvoch účastníkov politického stretnutia, na ktorom bol aj šéf nemeckého rezortu financií.

Podľa Schäubleho nastal posun vo vedľajších oblastiach, diskusie s Aténami však celkovo ostávajú pomalé a k prelomu nedošlo. Rokovania sa podľa neho točia okolo dokončenia súčasného programu pomoci a nie je potrebné špekulovať o “pláne B“.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

EÚ pomáha Grécku hasiť ničivé lesné požiare

Členské krajiny EÚ zmobilizovali 11 hasičských lietadiel a jeden vrtuľník z rezervy rescEU na pomoc …

Consent choices