Čo nové vo svete? Prinášame vám prehľad uplynulého 20. týždňa 2015

RUSKO

„Po tom, čo sa ruský rubeľ v druhej polovici minulého roka dramaticky oslaboval, dochádza od februára tohto roka k jeho postupnému zotavovaniu. Euro si voči ruskej mene niekoľko rokov držalo hodnoty v blízkosti úrovne 40,000 EURURB“, uviedol analytický tím Poštovej banky. V decembri sa posilnilo až nad hranicu 85,000 EURRUB. Od začiatku roka sa ale naša mena oslabila o takmer – 23 %, čo znamená, že rubeľ sa pomaly vracia k „pôvodným“ hodnotám. V nadväznosti na to centrálna banka Ruska oznámila, že začala nakupovať zahraničné meny s cieľom doplniť svoje rezervy. Jedná sa o nákup devíz v objeme 100 až 200 mil. USD denne. Trh toto rozhodnutie pochopil ako prostriedok na stabilizáciu ruskej ekonomiky, takže rubeľ sa jeho vplyvom výraznejšie neoslabil a zachoval si hodnoty, ktoré testuje už dlhší čas.

GRÉCKO

Grécko požiadalo tri spoločnosti, aby predložili ponuku na kúpu majoritného podielu v prístave. Pokrok v privatizácii svojho najväčšieho prístavu Pireus tak považuje za ústupok medzinárodným veriteľom. Týmto krokom by sa uvoľnil významný predaj štátnych aktív, ktorý v rámci reforiem požadujú od Atén EÚ a Medzinárodný menový fond [MMF]. Napriek tomuto ústretovému kroku nemecká centrálna banka neukázala žiadne známky zmiernenia svojho nekompromisného postoja voči Grécku. Šéf banky J. Weidmann tiež kritizoval núdzové financovanie gréckych bánk. Nemyslí si totiž, že je v poriadku [vzhľadom na zákaz monetárneho financovania štátov] že banky, ktoré nemajú prístup na trhy, získajú úvery, ktorými potom financujú dlhopisy svojej vlády, pričom vláda taktiež nemá prístup na trhy.
Gréckej ekonomike opäť hrozí recesia, keďže jej HDP za 1. kvartál 2015 klesol o – 0,2 % po medzikvartálnom poklese o – 0,4 % v poslednom štvrťroku vlaňajška. Za recesiu sa pritom zvykne považovať situácia, keď HDP v krajine medzikvartálne klesne dva štvrťroky po sebe. V medziročnom porovnaní grécky HDP v prvom kvartáli spomalil rast na 0,3 % z úrovne 1,3 % v posledných troch mesiacoch minulého roka. Krízou skúšanému Grécku sa pritom podarilo vymaniť zo 6 rokov trvajúcej recesie len vlani.
Európska banka pre obnovu a rozvoj [EBOR] uzavrela s Gréckom vo štvrtok päťročnú dohodu o investíciách do sumy 500 mil. EUR ročne. Grécke ministerstvo financií predpokladá, že táto spolupráca by mohla významne pomôcť ekonomickému zotavovaniu krajiny. Ministerstvo dodalo, že by to malo podporiť financovanie gréckych firiem, hlavne malých a stredných.

POĽSKO

Viac..  J. Borrell: Európe bezprostredná vojna s Ruskom nehrozí, netreba zveličovať

Víťazom prvého kola poľských prezidentských volieb sa prekvapujúco stal opozičný kandidát Andrzej Duda, ktorý tak porazil favorita hlasovania, úradujúceho prezidenta Bronisława Komorowského. Ten nastúpil do funkcie po leteckej tragédii, v ktorej zomrel vtedajší prezident Kaczyński. Prezident stojí za Kyjevom a tvrdo vystupuje proti Rusku. Zároveň patril medzi najväčších zástancov prijatia eura v krajine. Teraz už svoju rétoriku mierni. Hoci Poliaci majú k EÚ pozitívny vzťah, v minulom roku bolo proti vstupu do eurozóny až 68 % z nich. To hrá do karát súperovi Dudovi, ktorý je proti prijatiu spoločnej meny. Medzi jeho ďalšie predvolebné sľuby patria napríklad aj zvýšenie daňových úľav pre jednotlivcov alebo zrušenie postupného zvyšovania minimálneho veku odchodu do dôchodku na hranicu 67 rokov.

ČESKÁ REPUBLIKA

Miera nezamestnanosti v Českej republike v apríli klesla na úroveň 6,7 % z marcovej výšky 7,2 %. V krajine v závere apríla evidovali o 33 730 menej uchádzačov o zamestnanie ako v marci 2015 a o 83 323 menej ako v apríli 2014. Informoval o tom český Úrad práce. V porovnaní s rovnakým mesiacom minulého roka v Česku takmer dvojnásobne vzrástol počet voľných pracovných miest, ktoré zamestnávatelia ponúkali prostredníctvom úradu práce. Situáciu na trhu práce ovplyvňujú sezónne práce, ktoré sú už v plnom prúde, predovšetkým v stavebníctve a poľnohospodárstve, ale aj v lesníctve, ťažobnom priemysle, potravinárstve či turistickom ruchu.

O ram

Odporúčame pozrieť

europsky parlament

Europoslanci žiadajú ráznu reakciu v rámci boja proti ruskému zasahovaniu

Európsky parlament vyzýva politické vedenie v EÚ a členské štáty, aby urýchlene a rázne bojovali …

Consent choices