Euro medzimesačne silnejšie o 7,2 %

„Spoločná mena eurozóny má za sebou relatívne úspešný týždeň. V utorok zahájila sériu rastu, ktorú si udržala až do záveru týždňa. Do piatku si tak pripísala 2,25 %. V medzimesačnom porovnaní získalo euro na sile 7,2 %, no v porovnaní s minulým rokom je ešte stále slabšie o vyše – 16 %“, uviedol analytický tím Poštovej banky. Uplynulý týždeň ale euro zaknihovalo straty voči dvom menám nášho regiónu. Voči českej korune aj poľskému zlotému sa oslabilo o 2 desatiny percenta na zatváracích 27,404 EURCZK, resp. 4,0408 EURPLN. Európska mena si ale pripísala zisky aspoň voči maďarskému forintu. Do piatka sa euro posilnilo o 1,3 % na zatváracích 306,28 EURHUF.

Zasadla anglická BoE
Uplynulý týždeň zasadla jediná centrálna banka spomedzi tých, o ktorých vás pravidelne informujeme. V pondelok, 11. mája 2015, zasadla anglická BoE. Centrálni bankári krajiny potvrdili podľa očakávaní sadzbu na aktuálnej úrovni 0,50 %. Banka nebude zvyšovať sadzby príliš skoro, pretože sa obáva rizika spomalenia ekonomiky. K zvýšeniu sadzieb by ale mohlo dôjsť do jedného roka.

Viac..  Robert Hajšel: Ďakujem, že som ako europoslanec mohol pre vás pracovať, ale kandidovať opätovne už nejdem

Ropa Brent uplynulý týždeň zdražela o 1 %
Piatkové obchodovanie ukončila ropa Brent na úrovni 66,81 USD za barel. Za týždeň sa tak jej cena zvýšila o 1 %. Medzimesačne sa jej podarilo pripísať si 4,2 %, no v medziročnom porovnaní je stále lacnejšia o viac než – 35 %.

Zlato si v minulom týždni pripísalo 3 %
Za týždeň sa cena zlata zvýšila o 3,0 %. Medzimesačne si pripísalo 1,8 %, no v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka je lacnejšie o – 5,6 %.

 

O ram

Odporúčame pozrieť

Bulharsko

Zavedenie eura v Bulharsku môže byť posunuté

Snaha bulharskej vlády o prijatie eura je na dobrej ceste, ale jeho zavedenie môže byť …

Consent choices