avramopoulos
Komisár pre migráciu a vnútorné záležitosti Dimitris Avramopoulos. PHOTO: © European Union- EP.

Na migrantov sa poskladáme ďalšími miliónmi EUR

110 mil. eur. To je finančná čiastka, ktorú mobilizuje Európska komisia na pomoc migrantom. Zároveň vyzýva členské štáty, aby prebrali zodpovednosť a taktiež prispeli.

Eurokomisár Dimitris Avramopoulos predložil v mene Komisie agendu európskej migračnej politiky. Po 10 bodovom akčnom pláne, ktorý sa ako prvý venoval problému migrácie, je to druhý oficiálny pokus Komisie o zmobilizovanie finančných prostriedok na pomoc migrantom. Agenda zahŕňa aj finančnú podporu pre štáty prvej línie, ktoré sú kvôli zlým podmienkam najčastejšie opúšťané obyvateľmi. Konkrétne ide o Turecko a Jordánsko.

„Nejde tu o uzatváranie alebo otváranie hraníc. Musíme byť predsa realisti. Prioritou je zachraňovať životy a pomáhať krajinám v prvej línii. Reagujeme na obavy občanov, a to komplexným prístupom, ktorý bol od začiatku sľúbený,“ vysvetľuje Avramopoulos.

Komisia zároveň posilní a finančne podporí agentúru FRONTEX, aby nemohli migranti len tak zostávať na územiach EÚ. Poslanci upozorňujú, že štáty musia byť v tejto problematike prísni, ale zároveň podporovať solidaritu voči migrantom a štátom. Na tieto počiny vyčlenila Komisia 60 mil. eur.

Viac..  Peter Pollák: V Španielsku som si prevzal prestížnu cenu, ktorú zatiaľ žiadny Slovák nedostal. Ďakujem

Ďalších 50 mil. eur bude stáť bezpečná legálna preprava 20 000 utečencov z krajín tretieho sveta. Túto akciu organizuje na najbližšie dni Komisia spolu s FRONTEX-om. V parlamente sa čoraz častejšie spomína spôsob, akým a kde prijať utečencov. Medzi kritériá bude patriť počet obyvateľov danej krajiny, celkové HDP, počet migrantov, ktorých už legálne krajina prijala a miera nezamestnanosti.

„Táto agenda sa v prvom rade zaoberá dosiahnutím rovnováhy medzi problémom prevážania ľudí a príčinou tejto migrácie. Musíme na to mobilizovať všetky dostupné finančné aj nefinančné zdroje,“ dodáva Avramopoulos.

O bed

Odporúčame pozrieť

azyl, migranti

Komisia bilancuje hlavné úspechy v oblasti migrácie a azylu

Komisia prijala oznámenie, v ktorom hodnotí výsledky dosiahnuté v oblasti migrácie a azylu za posledné …

Consent choices