Miroslav Lajčák. PHOTO: redakcia/vik.

Nová budova Stáleho zastúpenia SR pri EÚ poskytne priestor 186 zamestnancom

Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák oficiálne otvoril novú budovu Stáleho zastúpenia Slovenskej republiky v Rade EÚ. Budova sa nachádza v Bruseli a takmer susedí so starou budovou Stáleho zastúpenia, ktorá je podľa našich technických štúdií a belgických úradov v nevyhovujúcom stave, a je pripravená na rekonštrukciu.

Ročný nájom kancelárskych priestorov s rozlohou 7 635 m2 sa vyšplhá na 1 641 525 eur, pričom jeden meter štvorcový predstavuje 215 eur. Tieto finančné nároky sú nižšie ako priemer nájomného v Bruseli (cca 270 eur/m2). Podpísaná nájomná zmluva bola vytvorená na základe belgických právnych predpisov, ktoré povoľujú prenájom minimálne na tri roky.

„Kúpa by stála možno päťkrát toľko ako prenájom. Nechceli by sme tu byť dlhšie ako tie tri roky. Budeme robiť všetko preto, aby sme naše pôvodné priestory dali do takého stavu, aby sme nedostávali ďalšie upozornenia od belgických úradov,“ vyjadril sa minister k podmienkam prenájmu.

Nová budova poskytne priestor 186 zamestnancom. Má 12 poschodí, pričom štyri sú pod zemou a zahŕňa približne 100 kancelárií. „Je pre mňa cťou, že som mal možnosť otvoriť dočasné priestory Stáleho zastúpenia Slovenskej republiky pri Európskej únii. Toto bude naše hlavné zázemie po dobu predsedníctva, istý kapitánsky mostík, z ktorého bude Slovenská republiky riadiť procesy v EÚ,“ povedal minister Lajčák.

Viac..  Poberatelia dôchodkov mimo EÚ musia do 15. apríla doručiť Potvrdenie o žití

Na to, či je nová budova, v ktorej pred tým sídlil Európsky úrad pre výber pracovníkov vhodná minister povedal: Vyskakujeme si do výšky rozpočtových možností, ktoré sú skromné, ale zároveň chcem vyjadriť presvedčenie, že táto budova spĺňa požiadavky na predsedníctvo, že to bude dôstojné zázemie.“

O vik

Odporúčame pozrieť

Lajcak

Lajčák je v hre o post veľvyslanca EÚ vo Švajčiarsku

Novým veľvyslancom EÚ vo Švajčiarsku má byť slovenský diplomat Miroslav Lajčák, v súčasnosti osobitný predstaviteľ …

Consent choices