Veľký plán Británie: spustiť seriózne medzinárodné rokovanie o reformách v EÚ

Staronový ministerský predseda Spojeného kráľovstva David Cameron má po voľbách v rukách poslaneckú moc, ktorá prekvapila všetkých, vrátane samotnej Konzervatívnej strany. Plán je však jasný – spustiť seriózne medzinárodné rokovanie o reformách v EÚ. A hoci je v lotyšskej Rige oficiálne summit východného partnerstva, ktorý by sa mal zaoberať otázkami krajín východnej Európy, otázka reforiem a britského referenda bude na poprednom mieste. Minister zahraničia Phillip Hammond oficiálne prehlásil, že cieľom je dohoda s EÚ čo najskôr.

Ak sa ju podarí iniciovať, prípadnú zmenu sotva budú diktovať len britskí politici. V EÚ sú tri vágne definované bloky krajín volajúce po zmenách. Rozpočtoví euro-jastrabi na čele s Nemeckom chcú prísnejšie (a tento krát ale už naozaj aj vymáhané) rozpočtové pravidlá, ktoré zabránia vyjedaniu spoločného eurokoláča. Francúzska skupinka si predstavuje viac „solidarity“, teda väčší rozpočet EÚ, spoločné investičné fondy, či zdieľané sociálne schémy. Británia by chcela prečesať bruselskú byrokraciu. Ale rada by konečne videla aj dobudovaný spoločný trh pre služby, jasné rozdelenie európskych a národných kompetencií, či možnosť pre nečlenov Eurozóny brániť sa voči spoločnému postupu euro-bloku. V tom môže počítať aspoň s čiastočnou podporou krajín ako Dánsko, Švédsko, či Poľsko. Samozrejme, vo vzduchu visí aj jedna zásadná otázka: reformovať samotné Zmluvy o EÚ, alebo sa pohybovať v existujúcom rámci?

Viac..  Peter Pollák: Peniaze z EÚ sme vybavili, k ľuďom sa však nedostávajú. VIDEO

Ku Cameronovi smeruje už aj prvá načiahnutá ruka. Nemecký minister financií Schäuble prehlásil, že si vie predstaviť skombinovanie krokov potrebných na zabezpečenie budúcnosti Eurozóny a britských požiadaviek na rozsiahlu reformu EÚ.

Tým nepriamo naznačil, čo je druhou neoficiálnou, ale asi najhlasnejšou témou štvrtkového stretnutia v Rige. Grécky premiér Tsipras chcel zo summitu spraviť ďalší z núdzových summitov o Grécku, to mu však Európska rada zatrhla. To mu sotva zabráni zamestnať kľúčových hráčov Angelu a Francoisa.

Komentár pripravil Martin Vlachynský, INESS.

 

O red

Odporúčame pozrieť

brexit

EÚ a Británia sa dohodli na odklade colných pravidiel pre elektromobily

Európska únia (EÚ) a Veľká Británia sa dohodli, že výrobcom elektrických áut poskytnú čas do …

Consent choices