zitnanska
Jana Žitňanská, europoslankyňa. PHOTO: European Parliament 2015

Jana Žitňanská: O živote zmiznutých detí rozhodujú minúty

25. mája, na Medzinárodný deň nezvestných detí, si pripomíname, že v Európe každý rok zmizne okolo jedného milióna detí. A tým sa hrozivá štatistika nekončí. Celosvetové výskumy hovoria, že najväčšia šanca nájsť dieťa je iba do troch hodín od jeho zmiznutia.

“V Európskom parlamente sa preto snažíme podporovať projekty, ktoré v prípadoch zmiznutých alebo ohrozených detí pomáhajú a zachraňujú detské životy. Jedným z takýchto projektov je aj Amber alert Europe”, hovorí poslankyňa Európskeho parlamentu Jana Žitňanská (NOVA).

Hlavným cieľom pohotovostného systému Amber alert je pomáhať pri hľadaní stratených a ohrozených detí v Európskej únii. Po posúdení prípadu políciou (v niektorých krajinách prokuratúrou) a následnom súhlase zákonného zástupcu dieťaťa sa jeho zmiznutie zverejní na webovej stránke systému, ktorá obsahuje mapu zmiznutých detí v jednotlivých krajinách.

Úspešnosť systému, ktorý od marca 2015 funguje aj na Slovensku, spočíva aj v rýchlom informovaní verejnosti. Deje sa tak prostredníctvom širokej škály komunikačných prostriedkov, akými sú sms správy, sociálne siete, svetelné tabule na diaľniciach alebo obrazovky v supermarketoch a v prostriedkoch hromadnej dopravy.

“Na Slovensku je každoročne pohrešovaných až 1800 detí. To, či a ako rýchlo sa ich podarí vypátrať bude záležať aj od miery spolupráce členských štátov. V súčasnosti však Amber alert funguje iba v 14 krajinách Európskej únie. To nestačí. Je potrebné, aby sa zapojili všetky členské štáty. Ochrana detí totiž nemôže spočívať len v prijímaní legislatívy, vo vymedzovaní stratégii, či v konferenciách bez konkrétnych záverov,” zdôrazňuje eurposlankyňa Žitňanská (NOVA) na záver.

Viac..  Nezamestnanosť v eurozóne zotrvala vo februári na 6,5 %

Vedeli ste, že?

Systém Amber alert má svoje korene v USA a je pomenovaný podľa zmiznutého a neskôr usmrteného dievčatka Amber Hagermanovej, ktorá bola unesená v roku 1996. V Amerike bolo vďaka systému zachránených už viac ako 700 detí. Nadácia Amber alert Europe vznikla v roku 2013 v Holandsku. Od momentu jej založenia sa stratené holandské deti podarilo vrátiť späť k rodičom až v 75% prípadov.

O red

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: Kyberšikana má byť trestným činom v celej Európskej únii

Európska ľudová strana chce presadiť, aby sa kyberšikanovanie stalo trestným činom vo všetkých členských štátoch …

Consent choices