Fico: S migrantami môže prísť na Slovensko aj terorizmus

BRATISLAVA – S utečencami, ktorí prichádzajú do Európy za prácou alebo lepším životom, môže prísť aj vlna terorizmu. Uviedol to premiér Robert Fico na tlačovej konferencii po skončení rokovania vlády. Podľa premiéra existuje stále veľa nejasností v návrhu Európskej komisie o prijatí utečencov.
„Uvedomme si, že Líbya je v absolútnom rozpade, neexistuje ako štát. Je tam niekoľko vlád, sú tam vojny, vraždia tam ľudí,“ uviedol Fico.

Šírenie terorizmu

Preto podľa neho hrozí, že medzi utečencami príde do Európy vlna ľudí, ktorí „neprichádzajú za prácou alebo lepším životom, ale preto, lebo budú šíriť terorizmus“. Dodal, že Líbya je dnes základňou rôznych teroristických skupín.

Fico zároveň kritizoval krajiny, ktoré podľa neho za súčasný stav v Líbyi zodpovedajú.„Niekto zodpovedá za likvidáciu režimu, ktorý nebol demokratický, ale Líbya bola partnerom, chodili tam štátnici z celého sveta,“ vyhlásil.

„Ak niekto zbombardoval režim a výsledkom toho je absolútny chaos, nemôže potom nútiť celú Európu, aby sa poskladala,“ uviedol premiér. Ako dodal, hovorí o krajinách Európskej únie, ktoré sa zúčastnili na bombardovaní a „potom kričia, že celá Európa sa musí poskladať a musíme prijímať utečencov“.

Viac..  Výbor ministrov Rady Európy odobril kandidátov na post generálneho tajomníka

Bezpečnostné riziko

Premiér tiež pripomenul, že utečenci majú iné kultúrne návyky a iné náboženstvo. „Je tu veľmi veľké bezpečnostné riziko, o ktorom musíme hovoriť,“ povedal Fico. Ako dodal, o riziku terorizmu bude hovoriť na Rade Európy, kde chce veci priamo pomenovať a oponovať.

785 utečencov

Európska komisia dnes zverejnila návrh na relokáciu utečencov. Ako sa uvádza na stránke Európskej komisie, Slovensko by malo prijať 471 utečencov z Talianska a 314 z Grécka. Celkovo chcú relokovať 40 000 utečencov.

Členské štáty by zároveň mali za každého utečenca dostať 6 000 eur, čo predstavuje takmer päť miliónov eur. Fico uviedol, že návrh Komisie si najprv preštuduje, potom k nemu zaujme stanovisko.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Európska komisia hodnotila aj Slovensko. Je to pomerne smutné čítanie, reaguje Jozef Mihál. VIDEO

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Zdieľaj …

Consent choices