TTIP: Akú úlohu tu zohráva Európsky parlament

Rokovania o obchodnej dohode s USA síce vedia Európska komisia, to však neznamená, že Parlament tu nemá žiadne slovo. Jeho výbor pre medzinárodný obchod bude vo štvrtok hlasovať o odporúčaniach, ktorými by sa mala Komisia riadiť počas svojich rozhovorov s USA.

Aká je momentálna situácia ohľadom TTIP?

Predchádzajúci Parlament, ktorého volebné obdobie sa skončilo eurovoľbami v máji 2014, zverejnil pred rokom a pol svoje stanovisku k otvoreniu rokovaní. Poslanci vtedy naznačili hranice, za ktoré by TTIP nemala ísť. Z rokovaní tak boli vylúčené napríklad audiovizuálne služby. Zámerom terajšieho Parlamentu je zhodnotiť dosiahnutý pokrok.

Konečné znenie dohody síce stále nie je známe, pretože rokovania sa ešte neskončili, sú však historicky najtvorenejšími. Komisia po prvýkrát zverejnila svoju vyjednávaciu pozíciu a poslanci majú v špeciálnej zabezpečenej miestnosti prístup k citlivým informáciám.

Čo presne je úlohou Parlamentu?

V mene EÚ rokuje s USA Európska komisia. Konečná dohoda, ku ktorej tak dospeje, však nebude platná dovtedy, kým ju neodsúhlasí Európsky parlament. V júli 2012 napríklad neodsúhlasil dohodu ACTA. Preto je dôležité, aby Parlament tieto rokovania ostro sledoval, aj keď sa na nich priamo nepodieľa.

Odporúčania vypracované pod vedením nemeckého sociálneho demokrata Bernda Langeho, o ktorých bude tento týždeň hlasovať výbor pre medzinárodný obchod a v júni celé plénum, predstavujú jasné politické stanovisko, v ktorom Parlament vyjadruje, ako by podľa neho TTIP mala vyzerať.

Viac..  Ivan Štefanec: Financie pre poľnohospodárstvo musia končiť na účtoch poľnohospodárov

Nový Parlament má iné politické zloženie ako ten predchádzajúci. Správa s odporúčaniami k TTIP tak dáva novým poslancom možnosť vyjadriť svoje názory ako aj názory občanov, ktorých zastupujú.

V čom spočívajú odporúčania pre Komisiu?

Odporúčania, o ktorých sa bude hlasovať tento týždeň, vychádzajú z viacerých uznesení, ktoré boli prijaté počas minulého alebo terajšieho volebného obdobia. Nejde teda o konečný súhlas alebo nesúhlas s TTIP ale o zhodnotenie súčasnej situácie v rokovaniach.

V dokumente sa uvádza, že Parlament si želá dosiahnuť komplexnú, ambicióznu a vyváženú obchodnú a investičnú dohodu, z ktorej budú mať priamy úžitok európski občania. TTIP by mala podľa Parlamentu zvýšiť medzinárodnú konkurencieschopnosť a otvoriť nové príležitosti pre európske firmy a zvlášť pre malé a stredné podniky. Viac ako rýchlosť rokovaní je pre Parlament dôležitý obsah tejto dohody.

O ram

Odporúčame pozrieť

Európsky parlament

Odhalenie špiónky aj podpora 50 miliárd eur. Europarlament zhodnotil dva roky vojny

Už sú to dva roky od agresívneho napadnutia Ukrajiny Ruskom. Toto dvojročné obdobie bilancoval už …

Consent choices