Európska susedská politika, program ktorý spája regióny EÚ

V roku 2004 pristúpilo do Európskej Únie až 10 nových členov. Ako reakcia na to vznikla pod názvom Európska susedská politika (European Neighbourhood Policy) platforma, s cieľom posilniť politické a hospodárske väzby medzi krajinami a ich susedskými regiónmi. V súčasnosti sa program týka 16 členských krajín.

ENP však nie je len o politike medzi EÚ a jednotlivými členskými štátmi. Týka sa jednak regionálnej, ale aj multilaterálnej spolupráce. Zahŕňa tiež euro-stredomorské partnerstvo s krajinami susediacimi na juhu EÚ,v severnej Afrike a na Blízkom východe , Čiernomorskú synergiu, čo je regionálna spolupráca medzi krajinami okolo Čierneho mora, a aj Východné partnerstvo.

Východné partnerstvo(Eastern Partnership) je jednou z najdôležitejších zahraničnopolitických iniciatív EÚ, ktorá funguje od mája 2009. EP je spoločná politická iniciatíva medzi EÚ a šiestimi východoeurópskymi susedmi – Arménskom, Azerbajdžanom, Bieloruskom, Gruzínskom, Moldavskom a Ukrajinou. Cieľom Východného partnerstva je napomôcť východným susedom, ktorí majú záujem sa priblížiť EÚ v tejto ich snahe. Je to dobrovoľná iniciatíva, ktorá poskytuje väčšie možnosti pre spoluprácu a rozvoj pre zúčastnené strany.

Viac..  Scholz varoval pred voľbami do EP pred nárastom pravicového populizmu

Zbližovanie týchto regiónov realizuje EÚ okrem iného prostredníctvom postupnej liberalizácie vízového režimu, zvyšovania energetickej nezávislosti susedských krajín, uľahčovania obchodu, realizácie spoločných projektov a finančnej podpory pre reformy. Výhodou, ktorá z tejto spolupráce vyplýva pre EÚ je väčšia stabilita v susedných krajinách. Tie sú ochotnejšie spolupracovať a tým podporovať celkový regionálny rozvoj, bezpečnosť a stabilitu, z čoho zároveň vyplýva znižovanie sociálnych a ekonomických rozdielov.

O dom

Odporúčame pozrieť

Europoslanci schválili podporu obchodu pre Ukrajinu aj ochranu poľnohospodárom EÚ

Európsky parlament v utorok schválil predĺženie dočasných opatrení na liberalizáciu obchodu pre Ukrajinu a zároveň …

Consent choices