Maňkovi sa nepáči postup Rady, plne platenú materskú blokuje už roky

ŠTRASBURG/BRATISLAVA – Slovensko má najdlhšiu materskú dovolenku v celej Európskej únii, ale aj najslabšie platenú. Kým v niektorých krajinách dostávajú mamičky plný stopercentný plat, tie slovenské sa musia uspokojiť so sotva šesťdesiatimi percentami. Zmeniť sa to teraz pokúša europarlament, ktorý by chcel rovnaké pravidlá zaviesť vo všetkých členských krajinách.
Na plne hradenej materskej dovolenke pre mamičky v trvaní minimálne dvadsať týždňov sa dohodli členské štáty EÚ ešte pred piatimi rokmi.

„Považujem za veľký neúspech Európskeho parlamentu a vyjednávačov medzi Komisiou, Radou a Parlamentom, že od roku 2010 je zablokovaná smernica, ktorá hovorí o materských dovolenkách,“ hovorí europoslankyňa Monika Smolková. Europarlament práve preto nedokáže novú legislatívu schváliť.

Návrh blokujú niektoré krajiny s tým, že by to ich sociálne systémy stálo príliš veľa. „Ženy si zaslúžia dlhšiu materskú dovolenku a lepšie ohodnotenie,“ myslí si Ivan Štefanec.

„Rada už dlhé roky váha a nerobí s tým naozaj nič. My chceme tieto podmienky dotiahnuť do konca,“ tvrdí Vladimír Maňka. Europoslanci by navyše chceli, aby mali otcovia právo byť s deťmi krátko po narodení a mohli byť doma dva týždne.

Viac..  Akt o slobode médií: nový zákon na ochranu novinárov EÚ a slobody tlače

Ani podľa našej legislatívy na žiadne platené voľno nárok nemajú. Legislatíva má aj svojich odporcov. „Financovanie materskej dovolenky je typickým príkladom oblasti, do ktorej by Európska únia nemala strkať nos,“ vyhlasuje Richard Sulík.

Drahé ženy

Môže to byť ale veľmi nevýhodné. „Zamestnávatelia nebudú chcieť prijímať do zamestnania mladé ženy, lebo budú príliš drahé počas materskej,“ tvrdí Jana Žitňanská. Keďže sa ale s návrhom nič nerobí, o pár mesiacov sa bude musieť podľa pravidiel stiahnuť. Všetko sa tak začne odznova a celý proces môže trvať roky.

Europoslanci sa preto chcú dohodnúť aspoň na kompromise. „Aby členské štáty zaplatili ženám aspoň 85 percent príjmu,“ vysvetľuje Anna Záborská.

O red

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: Podporujem Ivana Korčoka

Prezidentská kampaň pred druhým kolom volieb je v plnom prúde. Svoju podporu kandidátom vyjadrujú rôzne …

Consent choices