primatori
PHOTO: Redakcia/MM.

Primátori Prešova, Popradu a Levoče sa školili v Bruseli

Primátori troch východoslovenských miest Prešov, Poprad a Levoča navštívili Brusel, aby sa oboznámili s chodom najvýznamnejších európskych inštitúcií. Cieľom je priniesť výhody poskytované Európskou úniou do svojich miest a regiónov. Do Bruselu ich pozval poslanec Európskeho parlamentu (EP) Miroslav Mikolášik (EĽS/KDH).

Získať lepší vhľad do chodu európskych inštitúcií otvára mestám a regiónom nové možnosti, ako lepšie slúžiť občanovi. Východ Slovenska potrebuje osobitnú pomocnú ruku v boji s vysokou nezamestnanosťou a oceňujem, že lídri troch miest z tejto oblasti sa rozhodli využiť ju, uviedol organizátor návštevy Mikolášik. Primátorka Prešova Andrea Turčanová, primátor Popradu Jozef Švagerko a primátor Levoče Milan Majerský (všetci KDH) absolvovali odborné konzultácie s predstaviteľmi inštitúcií EP, Európskej komisie i Výboru regiónov, ktoré sú priamo zodpovedné za vytváranie a implementáciu politiky súdržnosti v EÚ. Starostovia zároveň získali cenné informácie aj o riadení európskej metropoly v rámci špeciálnej prehliadky historickej radnice mesta Brusel.

Veľmi prínosné bolo stretnutie na pôde Generálneho direktoriátu DG Regio, čo je vlastne európske ministerstvo pre regionálny rozvoj v EÚ. Získané potrebné informácie, osobitne tie, ktoré súvisia s možnosťou čerpania priamych bruselských financií z eurofondov, môžeme využiť pre rozvoj našich miest, uviedli primátori v spoločnom vyhlásení s tým, že cenné boli aktuálne poznatky o regionálnom operačnom programe či možnostiach územného mestského rozvoja.Vysoko hodnotíme konzultáciu s prezidentom Výboru regiónov Markkum Markkulom. Vzájomne sme sa informovali o nadmernej byrokratizácii zo strany SR pri čerpaní eurofondov, pričom nám prisľúbil návštevu Slovenska a všetkých troch miest,” dopĺňajú primátori, ktorí sa v Bruseli stretli aj s koordinátorom EĽS vo Výbore pre regionálny rozvoj Lambertom Van Nistelrooijom.

Viac..  Europarlament podporuje prísnejšie pravidlá EÚ pre bezpečnosť hračiek

Odborných konzultácií na pozvanie europoslanca Mikolášika sa primátori zúčastnili v dňoch 25. – 27. mája. Mikolášik tak nadviazal na oficiálne výjazdy do regiónov Slovenska s cieľom zmapovať reálie a informovať o možnostiach na zlepšenie podmienok života pre občanov. Najbližšie sa na výjazde zúčastní už tento štvrtok a piatok 28. a 29. mája v Košickom kraji.

 

O ram

Odporúčame pozrieť

dialnica, myto

Úspech v európskej konkurencii: Slovensko získalo 69 miliónov na severný obchvat Prešova

Slovensko dostane od Európskej únie viac ako 69 miliónov eur na výstavbu druhej etapy severného …

Consent choices