Dovolenkový raj obsadili utečenci, vylodili sa na plážach ostrova Kos

KOS – Obľúbená dovolenková destinácia sa mení na jeden veľký utečenecký tábor. Len za posledných pár dní na grécky ostrov Kos priplávalo približne 1200 migrantov z Afganistanu a Sýrie. V Európe chcú začať nový život.

Na grécky ostrov, ktorý je inak obľúbenou destináciou dovolenkárov, mieria utečenci z Afganistanu a Sýrie. Do Európy prichádzajú zo svojich vojnami zmietaných krajín s vidinou lepšieho života.

Dovolenkári zvyknutí na krásne prímorské prostredie sa momentálne stretávajú s utečencami na každom kroku. Migranti sedávajú na plážach, na zemi pri reštauráciách či v blízkosti turistických atrakcií. Na turistov pozerajú smutnými pohľadmi a dúfajú, že sa niektorý z nich nad nimi zľutuje a nejaký cent či kúsok jedla im dá.

„Na ostrove je to momentálne veľmi špinavé a zanedbané. Je to nepríjemné. Nebudem sedieť v reštaurácii, keď na nás pozerajú, ako jeme,“ povedal jeden z britských turistov pre britský denník Daily Mail.

Viac..  L. Ď. Nicholsonová: Európske preukazy odstránia diskrimináciu ľudí so zdravotným postihnutím pri cestovaní

Ulice či ubytovňa

Niektorí z utečencov prispôsobili svoj život životu na ulici. Prespávajú na lavičkách, na plotoch sušia oblečenie, ktoré si operú v mori. Tí šťastnejší sa tlačia na ubytovni.

Migrantov, ktorým sa podarilo utiecť do Európy, by si podľa Únie mali rozdeliť štáty medzi sebou. Merítkom majú byť povinné kvóty.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O ram

Odporúčame pozrieť

G. Meloniová: Reforma azylového systému EÚ nie je udržateľným riešením migrácie

Talianska premiérka Giorgia Meloniová nepovažuje navrhovanú reformu azylového systému Európskej únie za udržateľné riešenie neriadenej …

Consent choices