monika smolková
Monika Smolková. PHOTO: © European Union- EP.

Europoslankyňa Smolková: Brusel nevenoval dostatočnú pozornosť ukončeniu druhej svetovej vojny v Európe

Tento rok si pripomíname 70 rokov od ukončenia druhej svetovej vojny, ktorá priniesla mnoho materiálnych ale predovšetkým ľudských obetí. Podľa slovenskej europoslankyne Moniky Smolkovej, sa Európska únia dostatočne neprejavila, aj keď toto výročie znamenalo jedinečnú možnosť na apel pre mier na celom svete.

Prečo ste sa v rámci jednominútového príhovoru v Európskom parlamente venovali výročiu ukončenia druhej svetovej vojny?

Zaujímalo ma prečo Európsky parlament prešiel toto výročie tak nenáležite, bez povšimnutia. Sedemdesiat rokov po ukončení vojny už veľa pamätníkov, priamych účastníkov vojny nežije. Preto bolo toto výročie vhodnou príležitosťou nielen zaspomínať si na túto apokalyptickú udalosť, ale aj napríklad  zvolať slávnostné zasadnutie Parlamentu, možno spoločné zasadnutie EP, Komisie a Európskej rady, kde by  sme prijali spoločné uznesenie,  vyhlásenie.  V ňom by sme vyzvali všetky znepriatelené štáty na uzatvorenie mieru a ukončenie vojnových konfliktov. V technologicky vyspelom 20. storočí ľudia zabudli na ľudskosť a v mene ideológie mučili, zabíjali, vraždili iných ľudí, pričom si chceli podmaniť celý svet. Bohužiaľ, z hrôz svetových vojen sme sa nepoučili a aj dnes sme svedkami vojnových konfliktov a zabíjania v mene ideológie. Preto som okrem jednominútového vystúpenia na plenárnom zasadnutí EP  v podobnom duchu napísala  list aj predsedovi EP Martinovi Schultzovi.

Aký signál mala Európska únia vyslať do sveta?

V roku 2012 dostala Európska únia Nobelovu cenu za mier. Chcem zdôrazniť, že to bolo celkom oprávnené.  Bola som veľmi hrdá na to, že práve EÚ nesie mierové hodnoty a bojuje proti vojnovým konfliktom v Európe, ale aj vo svete. Aj keď jednotlivé členské štáty si uctili obete 2. svetovej vojny so všetkou úctou a pietou, spoločné silné posolstvo z inštitúcii EÚ by vyslalo signál pre Európu a svet, že EÚ bola založená a stále sú jej j najvýznamnejšími hodnotami  tolerancia, solidarita, mierové nažívanie a spolupráca štátov.

Viac..  Robert Hajšel: Ďakujem, že som ako europoslanec mohol pre vás pracovať, ale kandidovať opätovne už nejdem

To znamená, že sme boli v Európskom parlamente ticho? Akoby nás to nezaujímalo?

Som presvedčená,  že všetkých 751 poslancov chce žiť a pracovať v mieri, odmietajú násilie a vojnové riešenia konfliktov, ale nemali sme možnosť  ani príležitosť povedať svoj názor na túto tému. Pravidelne na zasadnutiach EP v Štrasburgu rokujeme o  tom, kde a ako sú ľudské práva vo svete porušované a jednoznačne treba povedať, že najviac prípadov porušovania ľudských práv sa deje počas vojnových  konfliktov.

Mal byť podľa vás vytvorený spoločný odkaz?

Áno, spoločný odkaz Európskej Rady, Komisie a Parlamentu. Som už šiesty rok poslankyňa Európskeho parlamentu a ešte som nezažila spoločné rokovanie týchto troch najdôležitejších inštitúcií v Európskej únii. Myslím si, že 70. výročie konca 2. svetovej vojny bol dostatočným impulzom, aby sa takéto spoločné zasadnutie konalo v jednom z troch sídiel Európskeho parlamentu. Zvlášť v období, keď v Európe narastá xenofóbia, extrémizmus, diskriminácia a intolerancia by spoločné posolstvo vyznelo ako jednotný a dôrazný apel pre Európu, aj celý svet, že nerešpektujeme a netolerujeme násilie, ale vždy a všade presadzujeme mierové riešenia. Výzvou sme mali osloviť predovšetkým mladú generáciu s poukázaním nato, že vojny majú iba mŕtvych hrdinov, ale živé siroty, vdovy, neúplné rodiny a dlhotrvajúce rany na tele aj duši tých, ktorí prežili.

Na otázky spravodajského portálu EuropskeNoviny.sk odpovedala europoslankyňa Monika Smolková

O vik

Odporúčame pozrieť

Výbor Rady Európy podporil členstvo Kosova; Srbsko to odsúdilo

Výbor Parlamentného zhromaždenia Rady Európy (PZ RE) pre politické záležitosti a demokraciu vyjadril podporu prípadnému …

Consent choices