Európska imigračná agenda
Federica Mogherini-podpredsedníčka EK, na tlačovej konferencii o migračnej agende EÚ. PHOTO:http://ec.europa.eu/

Brusel nadväzuje diplomaciu s Lýbiou, chce zastaviť migráciu do EÚ

Európska Komisia predstavila nový balík opatrení, týkajúcich sa migračnej politiky. Európska agenda migrácie sa zameriava na aktuálne problémy, spojené s migráciou utečencov do Európskej Únie. Podľa slov Dimitrisa Avramopoulosa, člena EK zodpovedného za migráciu, domáce záležitosti a občianstvo, je riešenie migračnej problematiky jednou zo súčasných priorít EK.

Cieľom programu je najmä záchrana životov utečencov, ktorí často krát v snahe o útek do EÚ podstupujú enormné riziko. Agenda zahŕňa aj zintenzívnenie boja proti nelegálnym prevádzačom, či pomoc európskym krajinám, stojacim v prvej línii, cez ktoré sa prisťahovalci pokúšajú dostať na územie EÚ. Na podporu týchto členských štátov vyčlenila Komisia 60 miliónov eur. Ďalších 50 miliónov hodlá investovať do legálnej prepravy 20 tisíc utečencov. Ich následné umiestnenie do krajín Únie bude vykonávané na základe viacerých aspektov, ako sú HDP, miera nezamestnanosti, či počet imigrantov už žijúcich v danej krajine.

Utečenci prúdia do Únie najmä z krajín blízkeho východu, Sýrie a Líbye. Boj proti prevádzačom by  mal spočívať v posilňovaní európskej prítomnosti v miestach, cez ktoré prúdia najvyššie počty migrantov. Takýmto miestom jej aj Nigéria. Až 90% utečencov zo západnej Afriky sa práve cez ňu snaží emigrovať.  Komisia taktiež pracuje na zlepšovaní diplomatických vzťahov s kompetentnými orgánmi v Líbyi, čím chce takisto docieliť pokles nelegálnych utečencov a prevádzačov.

Viac..  Ivan Štefanec: Digitálny vodičský preukaz v mobile bude realitou

Podľa Federici Mogherini zástupkyne EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku a podpredsedníčky EK, bude nový balík opatrení riešiť migračnú situáciu komplexne a dlhodobo.

Viac sa dozviete v priložených videách:

O dom

Odporúčame pozrieť

Európska komisia hodnotila aj Slovensko. Je to pomerne smutné čítanie, reaguje Jozef Mihál. VIDEO

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Zdieľaj …

Consent choices