Čo nové vo svete? Prinášame vám prehľad uplynulého 21. týždňa 2015

NEMECKO

„Spomalenie hospodárskeho rastu najväčšej európskej ekonomiky, Nemecka, v prvom kvartáli tohto roka sa pravdepodobne podpísalo pod zhoršenie dôvery nemeckých investorov“, uviedol analytický tím Poštovej banky. Index ekonomickej dôvery, ktorý zostavuje mannheimský inštitút ZEW, v máji klesol na 41,9 bodu z aprílových 53,3 bodu. Pokles bol výraznejší než očakával trh. Pokles postihol aj samostatný index sledujúci vývoj súčasných podmienok.

GRÉCKO

Grécky minister financií Janis Varoufakis uplynulý týždeň informoval, že Atény musia uzavrieť dohodu s veriteľmi a získať pomoc najneskôr v prvý júnový týždeň. Grécko bez dohody s veriteľmi Medzinárodnému menovému fondu [MMF] neuhradí dlžnú čiastku splatnú 5. júna. Uviedol to v stredu hovorca vládnej strany Syriza. Celková suma splátok, ktorú majú Atény budúci mesiac splatiť MMF, dosiahla výšku 1,5 mld. EUR. Dohodu o ďalšej pomoci však stále brzdia nezhody s veriteľmi týkajúce sa rozpočtových cieľov, dôchodkov a reformy trhu práce. Varoufakis ale dodal, že na rokovacom stole leží daň z bankových transakcií. Atény majú podľa neho alternatívne návrhy k zvyšovaniu DPH, ktoré vláda pripravovala. Keďže podľa jeho slov sú totiž Gréci flexibilní v rozhovoroch s Bruselom. Nemecký minister financií Schäuble vzápätí informoval o tom, že optimizmus gréckej vlády týkajúci sa dohody s veriteľmi nie je podložený rokovaniami. Podľa jeho slov nemožno vylúčiť, že sa Grécko stane insolventné. Veritelia si myslia, že rokovania s Gréckom napredujú veľmi pomaly na to, aby bola uzavretá dohoda v najbližších dňoch. V uplynulých dňoch sa zároveň objavili špekulácie o predĺžení úverovej dohody pre Grécko do konca tohto leta. Viceprezident Európskej komisie V. Dombrovskis následne tieto informácie odmietol. Rozhovory sa podľa neho zameriavajú na to, aby Atény splnili podmienky existujúceho programu v riadnom júnovom termíne.

SVET

Viac..  Nemecká priemyselná a obchodná komora vyzvala na dokončenie dohody EÚ - Mercosur

V júni nás čaká ďalšie zasadnutie OPEC, ktoré bude ostro sledované. Podľa vyhlásení iránskeho tajomníka na ministerstve ropného priemyslu však OPEC nezavedie žiadne obmedzenia v ťažbe ropy. Irán spolu s Venezuelou pritom opakovane vyzývajú členov OPEC – u, aby pristúpili k zníženiu produkcie čierneho zlata vzhľadom na jeho nízke ceny. Lacná ropa je totiž problémom pre jej exportérov, nakoľko znižuje ich príjmy. Členovia OPEC však pravdepodobne nechcú stratiť svoje trhové podiely a naďalej chcú raziť politiku, ktorá takpovediac vytláča ostatných producentov ropy [nepatriacich do OPEC] z trhu. A preto odmietajú znižovať ťažbu ropy.

ČÍNA

Zoskupeniu V4 sa črtá spolupráca s Čínou. Zoskupenie však musí Čínu najskôr presvedčiť o výhodách tohto formátu, keďže doteraz Čína uprednostňovala rokovania s celým blokom 16 štátov strednej a východnej Európy. Podľa odborníkov na Čínu možno takúto spoluprácu považovať pre Slovensko za prínosnú, pretože zvyšuje šance presadiť slovenské záujmy. Ako člen väčšieho zoskupenia totiž môže Slovensko ľahšie komunikovať s mocnosťou akou je Čína.

O ram

Odporúčame pozrieť

Grecko

Grécko chce splatiť krajinám eurozóny tento rok do 5 mld. eur

Grécko plánuje tento rok predčasne splatiť krajinám eurozóny zo záchranných programov do 5 miliárd eur. …

Consent choices