film

DOKUMENT: Pozrite si dokumentárny film o tom, ako prebiehali voľby v Európskom parlamente

„Top kandidáti“, hlavní kandidáti na predsedu Európskej komisie, sa po prvýkrát objavili na scéne pri prípravách na májové voľby do Európskeho parlamentu v roku 2014 (22.-25. máj).  Výsledkom týchto volieb bolo nové zloženie Európskeho parlamentu, nasledované zvolením Jean-Claude Junckera za predsedu Európskej komisie. Štyria z vedúcich kandidátov na tento post nám teraz vo video reportáži ponúkajú svoje pohľady na tento historický volebný súboj.

V exkluzívnom videu, kľúčoví hráči a komentátori hodnotia historickú dôležitosť minuloročných volieb, v ktorých občania EÚ nielen volili svojich reprezentantov do Európskeho parlamentu, ale taktiež mohli po prvýkrát v histórii ovplyvniť, kto bude riadiť Európsku komisiu. Táto politická inovácia otvorila nové horizonty pre európsku demokraciu, keďže doteraz bol predseda EK vyberaný „konsenzom“ medzi členskými štátmi EÚ.

Náhľad do priebehu volieb nám ponúkajú: „hlavní kandidáti“ Jean-Claude Juncker, Martin Schulz, Alexis Tsipras a Ska Keller, menovaní hlavnými európskymi politickými stranami, aby dali ľudskú tvár ich európskym kampaniam a kandidovali za predsedu komisie.

Viac..  E. Brogiová: Zákon o slobode médií je súčasťou úsilia EÚ o posilnenie demokracie

Video zahŕňa postrehy rozhodujúcich postáv, pozorovateľov a expertov.

Reportáž hovorí o tom, ako sa tento nápad zrodil, aká neochota musela byť prekonaná, akú rolu zohrávali médiá a čo môže priniesť zavedenie procesu „hlavných kandidátov“ európskym inštitúciám, demokracii a politike. Taktiež ponúka náhľad a očakávania do roku 2019 a neskôr.

O red

Odporúčame pozrieť

Čaputová v Európskom parlamente vyzvala Slovákov na účasť v eurovoľbách

Slováci by mali využiť svoje právo a možnosť, a začiatkom júna ísť hlasovať vo voľbách …

Consent choices