Utečenci zaplavujú Európu: Únia rieši, kam s nimi

BRATISLAVA – Desaťtisíce zúfalých ľudí riskujú svoje životy, aby sa doplavili k brehom Európy a dúfajú, že na starom kontinente nájdu útočisko. Kríza s utečencami ani z ďaleka nekončí. Únia sa snaží nájsť riešenie, ktoré pomôže zachrániť nevinné životy, no tiež sa snaží zabrániť tomu, aby sa do Európy hromadne dostali občania takzvaných tretích krajín. Nevyhne sa tomu asi ani Slovensko.r

Väčšina ľudí, ktorí sa snažia dostať do Európy, uniká pred hrôzami vojny z obáv o holé životy. Medzi nimi ale môžu byť i jedinci, ktorí neprídu za novým začiatkom.

„Prvé riziko je, že s týmito ľuďmi, ktorí prichádzajú do Európy, môže prichádzať aj vlna terorizmu,“ povedal premiér Robert Fico.

Toho sa obávajú aj ľudia, ktorí utečencov na starom kontinente nechcú. Iní zase tvrdia, že pomôcť v núdzi je treba.

Viac..  Peter Pollák o norme Euro 7: Automobilky dostali viac času

Bez dokladov

Migrantov je ťažké skontrolovať. Väčšina z nich nemá doklady totožnosti a v krajinách, odkiaľ utekajú, zúri vojna. Európske úrady tak nemajú s kým komunikovať.

Únia volá po solidarite, preto je možné, že stovky utečencov prídu aj na Slovensko.

„Máme sofistikovaný systém a migračnú politiku. Práca s ľuďmi je dlhodobo zaužívaná. Zatiaľ neplánujeme žiadne zmeny,“ uviedla hovorkyňa ministerstva vnútra Andrea Dobiášová.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O ram

Odporúčame pozrieť

Podpredseda EP Hojsík: Reakcia na lživé obvinenia Fica

Stanovisko podpredsedu Európskeho parlamentu Martina Hojsíka, v ktorom reaguje na vyjadrenia premiéra Roberta Fica k …

Consent choices