Grécky bankový systém je napojený na infúziu z ECB, bez ktorej by pacient neprežil

Grécka vláda môže vyjednať zjednotenie štyroch splátok na 19. júna

Ako prvý núdzový krok môže vláda vyjednať zjednotenie štyroch splátok na 19. júna, čo by jej dalo dva týždne času. Ak ani vtedy nezaplatí, začne plynúť 30-dňové obdobie, kedy musí zjednať nápravu. Ak ani potom nezaplatí, nasleduje default. A to nielen na dlh voči MMF, ale vďaka cross-default doložkám by defualtovalo aj na väčšinu ostávajúceho dlhu. Čo je najdôležitejšie, zdefaultovalo by aj voči dlhu z dočasného eurovalu, hoci ten má začať splácať až o 13 rokov.

Grécke štátne dlhopisy by už nemohli viac slúžiť ako kolaterál u ECB a grécke banky by prišli o financovanie, čo by znamenalo ich okamžitú smrť. No, vlastne ani nie – oni by už totiž boli dávno mŕtve. Každý Grék s krvným obehom v mozgu a schopný chôdze či plazenia by sa totiž v momente nezaplatenia MMF pokúsil vytiahnuť z bánk aj posledné centy. Museli by sa zaviesť bankové prázdniny, kontrola toku kapitálu a ďalšie chuťovky, známe z Cypru. Len v tomto prípade to už nevyrieši pár miliárd eur.

Najväčšie šance dávame stále scenáru dohody v posledných minútach

Trochu strašíme. Najväčšie šance dávame stále scenáru dohody v posledných minútach. No dohoda to bude ťažká. Okrem štátneho dlhu treba ešte niečo vymyslieť s gréckym bankovým systémom. Prvé dva mesiace tohto roka z neho utekali vklady ako poslanci v piatok z parlamentu. Po 20 miliardovom odlive sa v marci situácia stabilizovala, keď na vkladoch odišli „len“ 2 miliardy eur. V apríli prišlo opäť výrazné zhoršenie so stratou 5 miliárd eur (z celkových 145 miliárd). Podľa neoficiálnych správ v tieto májové dni banky strácajú 200-300 miliónov eur na vkladoch denne.

Viac..  Vladimír Bilčík: Hlavná európska prokurátorka povedala, že zrušením špeciálnej prokurátory sa prekročila červená čiara

Grécky bankový systém je napojený na infúziu z ECB, bez ktorej by pacient neprežil

Grécky bankový systém je napojený na infúziu z ECB. No zopár ostávajúcich jastrabov v bankovej rade drží hadičku natesno, len tak, aby pacient prežil. Posledný májový týždeň ECB po prvý krát za posledných niekoľko mesiacov nezvýšila limit núdzovej likvidity ELA s tým, že grécke banky majú nateraz dostatočný vankúš likvidity, asi 3 miliardy. Našťastie (minimálne pre banky), existuje žolík v rukáve. Pre banky je odložených 11 miliárd eur pre prípadnú ďalšiu rekapitalizáciu (už sa udiali dve, v roku 2013 aj 2014). Sú zaparkované v dočasnom eurovale, na uvoľnenie však potrebujú novú dohodu.

Verím, že vy sa uvoľniť viete a nemusíte sa pritom s nikým dohadovať!

Komentár pripravil Martin Vlachynský, INESS.

O ram

Odporúčame pozrieť

Grecko

Grécko chce splatiť krajinám eurozóny tento rok do 5 mld. eur

Grécko plánuje tento rok predčasne splatiť krajinám eurozóny zo záchranných programov do 5 miliárd eur. …

Consent choices