Habib Essid
Tuniský premiér Habib Essid. PHOTO: © European Union 2015 - EP.

Tuniský premiér Habib Essid: EÚ odviedla s Tuniskom vynikajúcu prácu

Tunisko je štyri roky po vypuknutí Arabskej jari výborným príkladom prechodu na demokraciu. Región severnej Afriky však v súčasnosti čelí mnohým problémov. A práve o nich sme sa porozprávali s tuniským premiérom Habibom Essidom, ktorý vo štvrtok zavítal do Európskeho parlamentu na rokovanie s Martinom Schulzom a viacerými parlamentnými výbormi.

Vaša krajina je vynikajúcim príkladom prechodu k demokracii. V čom sa od vás môžu podučiť ostatní?

Tunisko, spoločne so svojím „otcom“, prezidentom Bourguibom, robilo už od roku 1956 tie správne rozhodnutia. Prezident sa sústreďoval najmä na vzdelávanie, zdravotníctvo a emancipáciu žien. A práve v tom tkvie naše tajomstvo. Prechod na demokraciu sa nám podaril vďaka vzdelaniu našich detí a vďaka naším inštitúciám.

Vaša krajina susedí s Líbyou, kde je situácia veľmi zložitá. Do akej miery to ovplyvňuje Tunisko? Dá sa tu niečo urobiť?

Bezpečnosť Líbye je aj našou bezpečnosťou. Pokiaľ bude táto situácia v Líbyi pretrvávať, budeme stále čeliť mnohým problémom. Preto sa pokúšame túto situáciu riešiť, no rozhodne to nie je ľahké. Na líbyjský problém je potrebné nájsť politické riešenia.

Veľkým problémom je v súčasnosti situácia imigrantov prichádzajúcich do Európy cez Stredozemné more. Ako z vašej strany vnímate to, ako sa k tejto situácii stavia EÚ?

Problém imigrácie je treba riešiť na oboch miestach – čiže tam, odkiaľ ľudia utekajú i tam, kde prichádzajú. Imigrácia je výsledkom zúfalosti ľudí, ktorí nie sú schopní prežiť vo svojej vlastnej krajine. Preto predajú všetko, čo majú a podstupujú toto obrovské riziko, len aby mohli žiť a pracovať v slobodnej krajine.

Viac..  Michal Wiezik o nezateplených budovách: Dalo by sa povedať, že zohrievame vesmír

Na vyriešenie tohto problému je potrebné bojovať proti nemu tam, kde pramení. Pokúšame sa o to i my, no moc sa nám v tom zatiaľ nedarí. Potrebujeme nájsť riešenia pre ľudí, ktorí zatiaľ ostali doma i pre tých, ktorí už podnikli cestu do Európy.

Ako môže EÚ a Európsky parlament napomôcť pri stabilizácii a podpore demokracie v tomto regióne?

S Tuniskom ste odviedli vynikajúcu prácu a tak by to malo byť i v prípade ostatných krajín. Pomohli ste nám vo fáze politického prechodu, ktorá je nesmierne dôležitá a takisto aj pri príprave volieb. Naše krajiny však potrebujú vašu pomoc i pri zavádzaní hospodárskych a sociálnych zmien.

O ram

Odporúčame pozrieť

Nemecko potrebuje viac imigrantov, tvrdí šéf federálneho úradu práce

Nemecko vzhľadom na starnutie obyvateľstva potrebuje výrazne viac prisťahovalcov, aby kompenzovali nedostatok pracovnej sily. Uviedol …

Consent choices