Šéf Červeného kríža Peter Maurer hovorí o kríze v Nigérii, Iraku a Sýrii

Na pôdu Európskeho parlamentu zavítal Peter Maurer z Medzinárodného výboru Červeného kríža (MVČK). Vystúpil v zahraničnom výbore a rokoval i s predsedom Martinom Schulzom. Počas rozhovoru s ním spomenul „nesmierne významnú pomoc“ zo strany EÚ. Minulý rok bola EÚ so svojimi 9,4 % štvrtým najštedrejším darcom tejto organizácie. Maurer vyzval EÚ k tomu, aby posilnila svoje úsilie zamerané na stabilizáciu oblastí na Blízkom východe a v Afrike, ktoré trpia krízou.

Práve ste sa vrátili z oblasti Čadského jazera v Afrike. Ako by malo podľa vás medzinárodné spoločenstvo reagovať na humanitárnu krízu spôsobenú skupinou Boko Haram?

 Táto humanitárna kríza je často podceňovaná, a to i napriek tomu, že zo severnej časti Nigérie už bolo presídlených milión a pol ľudí. Riešenie ich humanitárnych potrieb sa ukazuje ako veľmi zložité, utečenci sú totiž roztrúsení po Kamerune, Čade a Nigeri. V severnej Nigérii je MVČK v súčasnosti jediným dôležitým medzinárodným aktérom. Potrebujeme posilniť našu pomoc najmä čo sa týka vody, hygieny, prístrešia, jedla a zdravotných potrieb. Takisto je potrebná i psychologická pomoc.

Červený kríž sa aktívne snaží o riešenie zhoršujúcej sa humanitárnej situácie v Iraku a Sýrii. Aké dôsledky mal na miestne obyvateľstvo a vaše aktivity vzostup Islamského štátu?

 Sýria zažila jednu z najhorších humanitárnych kríz ešte pred nástupom Islamského štátu. Vysídlené tu boli milióny ľudí. Dostať sa do Sýrie a Iraku predstavuje je MVČK veľký problém. Niekedy sa nám síce podarí vyjednať výnimky, aby sme tu mohli poskytovať našu zdravotnícku a hygienickú pomoc, no bez stáleho prístupu do oblastí, ktoré kontroluje Islamský štát, ľuďom chýba stabilná podpora. Sýrčania majú v týchto oblastiach neskutočne ťažký život no ostatní na tom nie sú omnoho lepšie. Aj v oblastiach kontrolovaných vládou je život po piatich rokov konfliktov veľmi náročný.

Viac..  Júlia Navaľná: „Ak chcete poraziť Putina, bojujte s jeho zločineckým gangom"

 Do akej miery sú pre vaše aktivity potrebné príspevky Európskej únie?

EÚ je jedným z piatich našich najštedrejších darcov a v našej práci nám tak nesmierne pomáha. Pre mňa však EÚ nie je len darcom, no predstavuje región s jasnými politickým záväzkami voči medzinárodnému humanitárnemu právu. MVČK potrebuje čoraz viac a viac finančnej podpory, keďže čoraz častejšie čelíme výzvam, pri ktorým pomáhame len ako jedni z mála

O ram

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: Afrika ide vpred rýchlym tempom a my chceme byť pri tom

V africkej Angole prebehlo prvé stretnutie EÚ-Afrika na parlamentnej úrovni. Medzi zástupcami Európskej únie nechýbal …

Consent choices