Migranti zo seba robia stroskotancov. Na Kos prichádzajú v noci

KOS – Aj v stredu ráno pricestovali z Turecka na malebný grécky ostrov Kos utečenci z Blízkeho východu. Na mori boli zadržané dve skupiny ľudí. Jedna sa stratila na otvorenom mori a druhú chcela pobrežná hliadka otočiť a vrátiť späť. Utečenci to však odmietli a urobili zo seba stroskotancov.

V Turecku je veľa kempov migrantov. A niekoľko stoviek ich hliadka zachraňovala aj v stredu ráno. Hovorili o tom, že ich pobrežná stráž chcela poslať späť, oni ale na mieste rozbili motor, naskákali do mora a potom pobrežnej hliadke nezostávalo nič iné, než ich priviesť na grécku pevninu.

Zlý technický stav

Zvyčajne vyrážajú v noci, aby ich nebolo vidieť. Cesta trvá normálne 7 hodín, záleží na silných prúdoch mora. Lode sú zväčša v zlom technickom stave. Nemajú GPS, a tak sa riadia svetlami na Gréckej strane a snažia sa k nim trafiť.

Celú skupinu odniesla pobrežná stráž do ubytovne, kde by sa mala začať ich cesta, ako všetci dúfajú, za lepším životom v Európe.

V otázke prerozdelenia migrantov medzi jednotlivé členské štáty na základe kvót je Európska únie stále nejednotná. Konštatoval to nemecký minister vnútra Thomas de Maizière na záver neformálnej dvojdennej schôdzky ministrov vnútra šiestich nejľudnatejších krajín EÚ v saskom Moritzburgu.

Viac..  Grécke ostrovy spúšťajú špeciálny vízový program pre tureckých návštevníkov

Migrantská politika

De Maizière uvítal návrh Európskej komisie rozdeliť migrantov v EÚ prostredníctvom kvót. Podľa neho to vytvára dobrý základ pre vznik európskej migrantskej politiky. Musia však podľa neho byť výraznejšie zohľadnené výsledky už vykonané práce jednotlivých krajín.

Okrem toho by podľa nemeckého ministra mali byť prerozdeľovaní len tí, ktorí majú nádej získať azyl.

Nemecko s Francúzskom už pred saským stretnutím v spoločnom prehlásení spochybnili súčasný návrh Európskej komisie, ktorý počíta s unijným prerozdelením 40 000 Sýrčanov a Eritrejcov z táborov v Taliansku a Grécku.

Viac informácií získate na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O ram

Odporúčame pozrieť

Grecko

Grécko chce splatiť krajinám eurozóny tento rok do 5 mld. eur

Grécko plánuje tento rok predčasne splatiť krajinám eurozóny zo záchranných programov do 5 miliárd eur. …

Consent choices