záborská
Anna Záborská, europoslankyňa. PHOTO: © European Union 2015.

Záborská: S antibiotikami to preháňame, vytvárame rezistenciu na infekcie

Čoraz viac pacientov odchádza po hospitalizácii v slovenských nemocniciach s infekciami. Paradoxne sú to choroby, ktoré pred prijatím na oddelenia nemali. O nebezpečných antibiotikách, nezodpovednosti zdravotných pracovníkov, ale aj laksnosti niektorých rodičov hovorí europoslankyňa Anna Záborská. 

Rozmáha sa u nás problém s infekciami. V minulosti to tak však nebolo, čo sa zmenilo?

V podstate tie infekcie boli medzi nami vždy. Znásobil sa len ich počet a viac sa to rozšírilo do zdravotých zariadení a tým aj medzi ľudí. Je to preto, že mnoho dlhodobo ležiacich pacientov je udržiavaných pri živote umelo. Sú niekoľkokrát oživovaní a existujú len vďaka prístrojom, ktoré im zabezpečujú základné telesné funkcie, aj keď oni už nevládzu. Vytvárajú priaznivé prostredie pre šíriace sa infekcie. A pritom, prirodzená smrť by pre nich bola veľakrát vykúpením.

Také rapídne rozšírenie infekcií však nemôže súvisieť len s tým

Už desaťročia sa úplne nezmyselne používajú a predpisujú antibiotiká. Je u nás nadužívanie antibiotík, pretože každý chce byť hneď fit a schopný opäť fungovať. Rodičia neostanú na maródke s deťmi, pretože ich zamestnávateľ ženie späť do práce. A vtedy sa predpisú antibiotiká aj tam, kde nie sú potrebné. Práve tým vytvárame silnú rezistenciu na účinné lieky. Baktérie sa stávajú odolné voči liečivým zložkám. Zároveň nedodržiavakú dávkovanie liekov a dobu ich užívania. Vyvíjame nové a nové antibotiká a zároveň vyrábame novú a novú rezistenciu na ne.

 

Veľký problém pochádza aj zo samotných nemocníc..

Mám možnosť porovnať oddelenia na Slovensku s oddeleniami v zahraničí, a už len ten prístup zdravotníckeho pomocného personálu sa nedá zrovnávať. V zahraničí, napríklad v Nemecku, sa dezinfikujú izby aj 3x denne, čistia sa, a to najmä tie, v ktorých sú dlhodobejšie hospitalizovaní pacienti. Veľa sa u nás šetrí, a čo je nahoršie, nezmyselne. Na veciach, ktoré môžu infekciám predísť. Veľakrát sa stáva, a to taktiež môžem poveadať z vlastnej skúsenosti, že ľudia hospitalizovaní pre niečo úplne iné, napokon odchádzajú z oddelenia s chorobami, ktoré chytili tam. Moja mama umrela na zápal pľúc, ktorý dostala až v nemocnici a som presvedčená, že keby boli dodržané všetky diagnostické procesy tak, ako mali byť, nedošlo by k tomu. Nechcem nikomu vstupova do svedomia, ale máme na Slovensku veľké rezervy najmä preto, že šetríme na nezmyselných veciach, ktoré by mohli zabrániť infekciám.

Viac..  Bilčík k debate o Slovensku v EP: Dnes potrebujeme ešte viac brániť slobodné médiá a právny štát

Ako by sa to dalo riešiť?

V prvom rade by riešenie malo byť komplexné. Myslím, že najjednoduchší spôsob by bolo zrýchliť a zefektívniť diagnostické a liečebné postupy v nemocniciach, priamo na oddeleniach. Nehospitalizovať pacienta príliš dlho, dbať na dostatok pomocného zdravotníckeho personálu, ktorý by sa staral o hygienu. Zároveň je dôležité nahlasovať zistené infekcie na Úrad pre verejné zdravotníctvo. Pretože až keď budú vykázané reálne čísla, budeme môcť zaviesť potrebné opatrenia na zvrátenie situácie.

Na otázky spravodajského portálu EuropskeNoviny.sk odpovedala europoslankyňa Anna Záborská.

 

O bed

Odporúčame pozrieť

Zaborska

Buďte s nami pri eurovoľbách, staňte sa členom okrskovej komisie za Kresťanskú úniu

Už 8. júna 2024 nás čakajú voľby do Európskeho parlamentu. Ak máte záujem o členstvo v okrskovej komisii za …

Consent choices