Euro za týždeň slabšie, ropa mierne zdražela. O koľko?

„Euro za týždeň slabšie o štvrť percenta Spoločná mena eurozóny uzavrela druhý týždeň v rade so stratou. Stráca tak už aj v medzimesačnom porovnaní, a to – 1,3 %. V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roku je ale euro výraznejšie slabšie, a to o vyše – 19 %“, uviedol analytický tím Poštovej banky. Pozitívnejší vývoj zaznamenala európska mena voči menám nášho regiónu. Voči maďarskému forintu sa uplynulý týždeň zhodnotila o 0,7 % na piatkových 309,11 EURHUF. Voči poľskému zlotému a českej korune sa počas uplynulého týždňa takmer nezmenila. V prvom prípade si pripísala len 5 stotín percenta a piatok uzavrela na úrovni 4,1107 EURPLN. V druhom prípade sa euro oslabilo len mierne, a to o – 0,02 %. Uplynulý týždeň ukončilo voči českej korune na 27,429 EURCZK.

Maďarská MNB pokračuje v uvoľňovaní menovej politiky

V utorok, 26. mája 2015, zasadla ďalšia centrálna banka spomedzi tých, o ktorých vás pravidelne informujeme. O svojej menovej politike rozhodovala maďarská centrálna banka [MNB]. Centrálni bankári krajiny, podľa očakávaní, pristúpili k ďalšiemu uvoľneniu svojej menovej politiky a základnú úrokovú sadzbu znížili na rekordné minimum 1,65 %. Inflácia v krajine je naďalej nízka, existuje teda predpoklad, že znižovaniu sadzieb ešte neodzvonilo.

Viac..  Eugen Jurzyca: Ukazuje sa, že ekonomika EÚ začína zaostávať v konkurencieschopnosti. VIDEOBLOG

Ropa Brent minulý týždeň mierne zdražela

Piatkové obchodovanie ukončila ropa Brent na úrovni 65,56 USD za barel. Za týždeň sa jej cena zvýšila o 0,3 %. Medzimesačne ale zlacnela o – 1,5 % a v medziročnom porovnaní je stále lacnejšia o takmer – 37 %.

Zlato v minulom týždni zlacnelo o – 1,3 %

Zlato bolo k 29. máju 2015 lacnejšie v medzitýždennom aj v medzimesačnom porovnaní. Za týždeň zlacnelo o – 1,3 % a v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom stratilo na svojej hodnote – 1,2 %. V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka je lacnejšie o vyše – 5 %.

 

O ram

Odporúčame pozrieť

Bulharsko

Zavedenie eura v Bulharsku môže byť posunuté

Snaha bulharskej vlády o prijatie eura je na dobrej ceste, ale jeho zavedenie môže byť …

Consent choices