Miroslav Hajnoš: Potrebujeme 600 miliónov nových pracovných miest do roku 2030

Zatiaľ čo svet ako celok dosiahol vyššiu úroveň prosperity ako kedykoľvek predtým, musíme povedať, že súčasná miera globálneho trendu ekonomického rastu je stále podstatne nižšia ako pred finančnou krízou, ktorá nás zasiahla v roku 2008. Nezamestnanosť vo svete dnes už prekročila hranicu 200 miliónov. Hovoríme o 30 miliónoch ľuďoch viac ako v roku 2008.

Nezamestnanosť mládeže je na oveľa vyššej úrovni, ako je priemerná miera nezamestnanosti v bežnej populácii a v mnohých prípadoch je viac ako dvakrát vyššia, a to aj vzhľadom na fakt, že majú na dobrej úrovni IT zručnosti.

Problém nastáva v IT sektore, kde kapacitne nestíhame vzdelávať ľudí, a preto len v Európe máme momentálne 200 000 voľných pracovných pozícii v IT sektore.  Odhaduje sa, že do roku 2020 bude v Európskej Únii skoro 1 milión nových voľných pracovných miest v IT sektore.

2020 bude v Európskej Únii skoro 1 milión nových voľných pracovných miest v IT sektore

Súčasné demografické trendy dostávajú 40 miliónov ľudí na trh práce každý rok, čo znamená, že medzi dneškom a rokom 2030 svetová ekonomika potrebuje vytvoriť viac ako 600 miliónov nových pracovných miest, kde bude veľké percento práve ľudí, ktorí musia mať základné znalosti IT zručností.

2030 svetová ekonomika potrebuje vytvoriť viac ako 600 miliónov nových pracovných miest

Predpokladáme, že 600 miliónov nových pracovných pozícií budú najmä zo sektoru služieb, ktorý dnes zodpovedá za 49 percent celkovej zamestnanosti, čo predstavuje doposiaľ najvyšší podiel v histórii. Popritom na ďaľších priečkach je 29 percent ľudí v poľnohospodárstve a 22 percent v priemysle.

Viac..  Ján Figeľ: Slovensko a spojené brehy Atlantiku

Na záver je veľmi doležité si uvedomiť, že v týchto rokoch prechádzame z priemyselnej doby ľudstva do digitálnej doby, a preto je veľmi doležíte, aby sme to brali seriózne a vážne.

Komentára pre spravodajský portál EuropskeNoviny.sk pripravil Miroslav Hajnoš, Európsky dialóg.

O red

Odporúčame pozrieť

ovzdusie

Znečistenie ovzdušia: Europarlament prijal zákon pre vyššiu kvalitu ovzdušia

Cieľom aktualizovaného zákona je znížiť znečistenie ovzdušia v EÚ pre čistejšie a zdravšie životné prostredie …

Consent choices