Prieskum: Odchod Británie z EÚ si už želá menej občanov

Počet Britov, ktorí si želajú odchod svojej krajiny z Európskej únie, za posledné dva roky prudko klesol. Vyplýva to zo správy inštitútu Pew Research Institute so sídlom v USA.

Prieskum inštitútu ukázal, že v roku 2013 si želalo odchod Británie z EÚ 46 percent ľudí – v ten rok premiér David Cameron vyslovil záväzok, že ak vo voľbách zvíťazí a stane sa druhýkrát predsedom vlády, do konca roka 2017 usporiada referendum o odchode Británie z únie.

V novom prieskume po minulomesačnom Cameronovom volebnom víťazstve sa už iba 36 percent z približne 1000 opýtaných vyjadrilo v prospech takzvaného Brexitu, teda odchodu Británie (British exit) z EÚ, a to aj napriek výrazne protiúnijnej kampani, ktorú robila Strana nezávislosti Spojeného kráľovstva (UKIP).

Okolo 55 percent respondentov uviedlo, že si želajú, aby Británia zostala súčasťou EÚ – v porovnaní so 46 percentami v roku 2013. Výsledky prieskumu môžu byť povzbudením pre Camerona, ktorý minulý týždeň loboval u viacerých európskych lídrov, keďže začal pred referendom sľúbené opätovné prerokovávanie podmienok britského členstva v EÚ.

„Výrazná väčšina mladých ľudí chce zostať v EÚ a tiež približne polovica starších Britov,“ uvádzalo sa v správe inštitútu Pew Research Institute, ktorý citovala tlačová agentúra DPA.

Viac..  Summit EÚ je zameraný na Ukrajinu, obranu, ale aj na Blízky východ a farmárov

Za zotrvanie Británie v únii sú skôr Briti s vysokoškolským vzdelaním a ľavicovo orientovaní ľudia.

„Priaznivo naklonených“ únii je 61 percent z približne 6000 opýtaných Európanov v Británii a piatich ďalších krajinách EÚ – Nemecku, Francúzsku, Španielsku, Taliansku a Poľsku. To je nárast oproti 52 percentám z roku 2013.

Týchto šesť štátov tvorí približne 70 percent z 506 miliónov obyvateľov EÚ a 74 percent výkonu jej ekonomiky.

Väčšina opýtaných tiež uviedla, že vzostup UKIP-u v Británii a podobných nových, prevažne pravicových, euroskeptických strán v ostatných krajinách je „dobrá vec pre daný štát“. Takéto strany dosiahli najvyšší stupeň podpory od svojho vzniku – v Británii 66 percent a v Španielsku 70 percent. Verejnosť ich začala podporovať v dôsledku krízy v eurozóne.

O ram

Odporúčame pozrieť

M. Wlachovský: Treba vysvetľovať verejnosti, že členstvo v EÚ a NATO nemá pre Slovensko alternatívu

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Miroslav Wlachovský vystúpil 13. septembra 2023 na konferencii …

Consent choices