Ukrajina varuje pred ruskou inváziou, hlási vojakov na hranici

 

KYJEV – Na Ukrajine pôsobí viac ako deväťtisíc vojakov. Krajina čelí veľkej hrozbe novej vojenskej operácie proruských separatistov, tvrdí prezident Petro Porošenko. Ukrajina sa obáva „plnohodnotnej invázie“ pozdĺž celej hranice s Ruskom.

„Armáda musí byť pripravená na obnovenú ofenzívu nepriateľa na Donbase i na plnohodnotnú inváziu pozdĺž celej hranice s Ruskom,“ citovala agentúra Reuters Petra Porošenka.

Podľa hlavy štátu je na východe krajiny 50 000 „ukrajinských hrdinov“ v akcii na obranu Ukrajiny.

Prezident hovoril o situácii v krajine deň po tom, čo Ukrajina zažila najintenzívnejšie boje za posledných niekoľko mesiacov.

Dvadsaťštyri padlých

Od stredy v stretoch pri meste Marjinka zomrelo 24 ľudí, z ktorých piati boli ukrajinskí vojaci. Ďalších 39 zranili.

Separatisti hlásia 19 mŕtvych, pričom medzi nimi boli i štyria civilisti. Počet ale nie je možné overiť.

Ďalšia veľká ofenzíva

Porošenko situáciu pri meste Marjinka označil za ďalšiu veľkú ofenzívu. Z porušenia prímeria z februára minulého roka v Minsku obvinil proruských separatistov. Moskva naopak viní z porušenia pokoja zbraní Ukrajinu.

Podľa Kyjeva separatisti vyslali do útoku tisíce vojakov, tanky, mínomety i delostrelectvo. Ukrajina priznala, že sa ubránila len vďaka ťažkým zbraniam. „Povolali sme delostrelectvo a útok odrazili,“ potvrdil Porošenko. Ťažkú techniku následne stiahli.

Viac..  Eurobarometer ukazuje pozitívne vnímanie hospodárstva a kvality života v regiónoch EÚ

Tlak na Úniu

Kremeľ po slovách Porošenka obvinil Kyjev, že nové boje na východe Ukrajiny vyprovokoval zámerne, aby vyvolal tlak na Európsku úniu. Tá má rozhodovať o predĺžení sankcií proti Rusku.

„Ukrajinská strana zhoršila pred blížiacimi sa významnými medzinárodnými udalosťami napätie veľakrát aj v minulosti,“ uviedol hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

Minská dohoda

Na prímerí v Minsku sa dohodli predstavitelia Nemecka, Francúzska, Ukrajiny a Ruska. V platnosti bolo od 15. februára. Na základe dohody mali obe strany stiahnuť ťažké zbrane z Donbasu.

Z minského summitu vzišli dva podpísané dokumenty. Jedným je prehlásenie štyroch štátnikov, druhým je takzvaný dokument kontaktnej skupiny o komplexe opatrení, aby sa mierová dohoda uplatnila v praxi.

O ram

Odporúčame pozrieť

I. Štefanec: Putin pred jedenástimi mesiacmi prekvapil svet, odvtedy Ukrajinci prekvapujú jeho

Bývalý prezident Ukrajiny Petro Porošenko navštívil Európsky parlament v Bruseli, kde ho privítal slovenský europoslanec …

Consent choices